Alerta en Valencia por contaminación del aire y tormenta de arena
Foto: @adriiibervill_

Una tempesta d’arena procedent d’Àfrica posa a la Comunitat Valenciana en alerta. L’autonomia espera l’arribada d’aquest fenomen que afectarà a les tres províncies per igual durant les pròximes hores.

Segons ha avançat el servei de Vigilància de l’Atmosfera Copernicus, es pronostica una nova tempesta del Sàhara sobre la Península Ibèrica i França. Tal com marquen les previsions, aquesta afectarà principalment durant la jornada del dilluns amb calitja. La costa llevantina serà de les zones més perjudicades on s’espera la influència de la tempesta fins al dimarts.

LA TEMPESTA D’ARENA TRAE TEMPERATURES EXTREMES

Des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) han avançat que aquest dilluns hi haurà un cel nuvolós amb boires i bancs de boira. A més, adverteix de probable calitja en zones altes i baixa probabilitat de precipitacions a l’interior. Cara al dimarts continuaran els intervals de núvols baixos, boires i bancs de boira al principi i final del dia i poc nuvolós o buidat durant les hores centrals.

La tempesta d’arena amb la seua calitja afectarà la qualitat de l’aire. Segons els mapes d’Aemet, les concentracions en superfície de diferents contaminants seran de caràcter “regular” encara que no arribaran a ser desfavorables. La situació es repetirà tant en la jornada d’aquest dilluns com en la del dimarts.

La tempesta d’arena també farà que la Península s’enfronte a uns dies “extremadament càlids per a l’època”. Aemet ha assenyalat que els termòmetres presentaran valors de més de 10º per damunt del normal. El dimarts podran arribar a 35º a la vall del Guadalquivir. El dimecres, en la zona central de la vall de l’Ebre, rondaran els 33º.

En el cas de València s’esperen màximes de 27º per a aquest dilluns i de 28º per al dimarts. El dimecres arribaria un pic de calor amb màximes de 31º a l’interior de la província. Encara que el dijous s’espera un lleuger descens, per al divendres tornarien a pujar arribant-se als 31° en la zona de Xàtiva i Ontinyent i de 30° a la ciutat de València.

Malgrat la incertesa que existeix per al cap de setmana, Aemet ha avançat que els termòmetres podrien continuar creixent i arribar a temperatures extremes per a la tardor que rondarien els 32°.