València preparada per a l’acolliment dels refugiats de l’Aquarius

Les 629 persones que viatgen en l'Aquarius es troben en una situació "límit": entre ells hi ha més de 120 xiquets i dones embarassades.

La vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, ha confirmat avui que els immigrants a bord del Aquarius seran repartits en tres vaixells i que Cruz Roja ja té preparada el seu primer acolliment en el port de València.

Les 629 persones que viatgen en el Aquarius es troben en una situació “límit”: entre ells hi ha més de 120 xiquets i dones embarassades, estan “amuntegats” i tenen aliments per a 24 hores.

Cruz Roja es va a encarregar, donada la seua àmplia experiència, del dispositiu de l’acolliment durant les primeres hores i els primers dies dels immigrants, i que ja estan preparades els llits i els aliments necessaris para quan desembarquen en el port de València.

A més, en la reunió de la comissió per a l’atenció i acolliment de persones refugiades i desplaçades forçosament, convocada per a aquesta vesprada, es tractaran les “derivacions” d’aquestes persones després del primer acolliment, per al que compten amb l’oferiment de les altres deu comunitats autònomes que, al costat de la Comunitat Valenciana, van signar en 2015 un manifest per a poder acollir a refugiats.

Oltra ha assegurat que totes les ONG estan mobilitzades, així com entitats privades, el Arzobispado de València i persones a títol individual, i ha agraït a la societat valenciana i a l’espanyola que s’haja “bolcat” amb oferiments per a assistir a aquestes persones.

Va ser l’alcalde Joan Ribó qui va prendre la iniciativa de proposar València com a port d’arribada del vaixell, minuts després que ho fera la seua homòloga de Barcelona, Ada Colau.

El president Ximo Puig es va sumar a l’oferiment i, hores després, Sánchez anunciava la decisió, que pel que sembla no es durà a terme almenys en la forma prevista, el viatge del Aquarius.

I és que les ONG responsables del buc Aquarius, Metges Sense Fronteres (MSF), descartaven entorn de la mitjanit viatjar a Espanya per la inseguretat que generaria un viatge d’entre tres i cinc dies fins a València.

L’enviada especial de Euronews Analise Borges, a bord del vaixell, va explicar que les condicions meteorològiques empitjoraran en els pròxims dies i la previsió és que el trajecte fins a València, de més d’1.300 quilòmetres, es perllongue entre tres i cinc dies.

Poc abans, des de l’ONG Mèdics Sense Fronteres (MSF) havia reclamat que es permetera el desembarcament immediat dels 629 migrants rescatats en el Mediterrani i expressat la seua preocupació per la possibilitat que el buc haguera de desplaçar-se fins a València, ja que açò suposaria reduir notablement la capacitat de resposta davant un possible nou naufragi.

A més, MSF va expressar la seua “preocupació” per la seguretat dels migrants rescatats que estan a bord del Aquarius, entre ells “malalts, ferits, dones embarassades i menors”.