vacunación gripe

Aquest dilluns, 5 d’octubre, la Conselleria de Sanitat comença la campanya de vacunació contra la grip estacional. Està previst distribuir un total d’1.256.100 dosi als grups considerats de risc i que finalitzarà el 31 de gener de 2021. A la província de València distribuiran 644.825 dosi. A elles cal sumar 20.500 dosi de reserva. La Conselleria de Sanitat ha adquirit 810.000 d’aquestes dosis i 446.100 a través d’un acord amb el Ministeri de Sanitat.

Els grups de risc són les persones majors de 65 anys i persones menors d’aqueixa edat però que tenen algun factor de risc. Fonamentalment, malalties cròniques (malalts cardiovasculars, respiratoris, renals, immunodeprimits, diabètics o amb obesitat mòrbida). També embarassades i personal de serveis essencials. No solament personal sanitari, sinó també altres professionals com a bombers, policia local, policia nacional, etc.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat que “enguany és especialment important que els grups de risc es vacunen contra la grip”. “Ens hem marcat un objectiu molt ambiciós, que és aconseguir la vacunació del 75% en persones majors de 65 anys i personal sanitari”.

Per a facilitar la vacunació i fer-ho d’una manera segura s’han generat agendes en els centres de salut. Els ambulatoris ordenen l’administració de la vacuna en els centres amb cita prèvia i perquè no hi haja risc per a les persones que es vacunaran.

D’aquesta manera, s’ha començat ja a telefonar per a donar cita a les persones pertanyents a aquests grups de risc. També es podrà demanar a través de l’app GVA+Salut i per internet a través de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat a partir d’aquest dilluns 5 d’octubre.

Residències i personal sanitari

La titular de Sanitat també ha reiterat que aquesta temporada es realitzarà una estratègia de vacunació dirigida a persones que resideixen o treballen en residències. També en centres de dia a l’inici de la campanya, de manera que estiguen vacunades preferentment durant la primera setmana. Des del Centre de Salut Pública corresponent es facilitaran les dosis de vacunes necessàries a cada residència. Així mateix, “la vacunació del personal sanitari és prioritària i ha de vacunar-se a l’inici de la campanya”, ha agregat Barceló.

La vacuna enfront de la grip ha demostrat durant molts anys que és segura i eficaç. Cal recordar que la grip és un procés banal en persones sense patologia, però pot provocar complicacions en persones amb patologies o en embarassades i les persones vacunades tenen un menor risc de patir complicacions.