un

La crisi econòmica generada per la pandèmia del COVID-19 ha deixat a molts artistes fallers en la corda fluixa. Durant molts mesos ha sigut inviable mantenir els tallers oberts, sobretot per a aquells artesans que realitzar els monuments de les comissions de pobles. En bastants municipis encara no s’han contractat els projectes de 2022. Això sumat amb les inexistents ajudes, ha provocat una de les primeres conseqüències. Un artista ha avisat a les seues comissions que cessa la seua activitat.

Parlem de Xavi Gámez, el taller del qual està a Llíria. L’artista faller ha comunicat personalment a les comissions que no pot seguir l’activitat. Per això, ha posat en contacte als afectats amb el seu representant legal per a negociar el problema.

Tot s’ha iniciat quan la Falla Vilanova de Gandia va anunciar: “després de rebre un missatge de wasap del taller de Xavier Gámez anunciant que tancava el taller per no poder continuar mantenint-lo”. La comissió de Gandia ja havia avançat quantitats de diners per a la seua Falla de 2022.

Boceto Falla Ciscar-Burriana 2020, de Xavier Gámez
Boceto Falla Ciscar-Burriana 2020, de Xavier Gámez

FALLES I FOGUERES AFECTADES

L’artista tenia projecte infantil a Vila Nova de Gandia i en tres falles de València. En concret, les afectades han sigut Ribera-Convento Santa Clara (Telefónica), on estava en secció Segona; en Gravador Esteve-Cirilo Amorós, on plantava en Primera i en Císcar-Borriana, plaça que planta la seua falla en la secció Especial. A més, també realitzava la foguera Florida Portazgo.

Actualment, la falla Vilanova ha fitxat l’artista José Gallego per a realitzar la falla infantil de 2022, després del tancament del taller de Xavier Gámez. Mentre que la falla Telefònica compte per a 2022 amb un altre artista, Raúl García Pertusa. Igual que Gravador Esteve, on signarà la falla infantil d’aqueix any Paco Giner. No obstant això, en el cas de Císcar-Borriana es dóna la circumstància que Gámez també anava a crear la falla de 2022, però pel que sembla no podrà ser perquè cessa la seua activitat.