transporte

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha anunciat que tot el transport urbà de la ciutat passarà a ser gratuït a partir de l’any que ve. Segons ha avançat Rodríguez en roda de premsa, es tracta d’una mesura pionera a les ciutats de més de 30.000 habitants a Espanya i es preveu que entri en vigor el pròxim 1 de gener de 2020, coincidint amb la finalització del contracte vigent del servei de transport urbà.

Rodríguez ha avançat també que aprofitant el nou contracte, el transport urbà Ontinyent passarà a tenir dos línies d’autobús fixes i les parades geolocalizadas, a més d’autobusos menys contaminants: «amb aquestes mesures volem llançar a la població un missatge molt potent en favor del transport públic, la reducció d’emissions de gasos contaminants i, en definitiva, en contra del canvi climàtic que tant de malament comença a fer-nos».

Segons el càlculs dels tècnics municipals, el nou contracte del transport urbà municipal sortirà a concurs per 250.000 euros i els ingressos anuals són actualment de 30.000 euros, amb una mitjana diària de 110 passatgers: «així doncs, quan més gent faci ús de l’autobús urbà, més rendible socialment i mediambientalment serà el servei. I fent-ho gratuït, amb les línies i més eficient pensem que tindrà una major utilització», ha exposat Jorge Rodríguez.

Jorge Rodríguez ha assegurat que «ja no hi haurà cap excusa per a no utilitzar el transport públic», i ha avançat que amb el nou contracte de les línies d’autobús d’Ontinyent, que sortirà a concurs en breu, es vol millorar el servei fent-lo encara més eficient.

Dos rutes d’autobús

La regidora de Transport, Inma Ibáñez, explicava que aparellat amb aquest canvi s’introduirà una altra important novetat, en reordenar-se la línia urbana reduint els temps d’espera. A més, amb la creació d’una segona línia, que entrarà en funcionament a la primavera, es millorarà les comunicacions amb espais com els instituts, l’estació de ferrocarril, el cementiri i, quan estigui en funcionament, el nou hospital.

Ibáñez assenyalava que “no tenim constància de serveis com aquest amb gratuïtat permanent a Espanya, a pesar que a Europa si que hi ha precedents. A França són més de 20 els municipis que aposten per mesures com aquesta, destacant l’èxit que està tenint a Dunkerque; a Tallinn, a Estònia, també va haver-hi bons resultats; Luxemburg l’instaurarà en tot el país al març de 2020”, recordava.