Así rastrean los casos de coronavirus en Valencia para interrumpir la cadena de contagios
Sanitario realizando el test de coronavirus. / FOTO: Javier Etxezarreta EFE).

Els professionals sanitaris de la Comunitat estan duent a terme la labor de rastreig dels casos de coronavirus. D’aquesta manera, juguen un paper fonamental en la detecció precoç d’un cas i en la posada en marxa de l’estudi. Això serveix per a realitzar un seguiment dels contactes del malalt i interrompre així la cadena de contagis.

Per a dur a terme aquesta tasca, Sanitat ha contractat 1.210 professionals. Tots ells reforçaran la labor de seguiment de casos positius des d’Atenció Primària. En concret, s’incorporen 600 infermeres, 334 auxiliars administratius, 185 zeladors i 91 tècnics d’infermeria.

COM ÉS EL PROCÉS DE TREBALL

El procés arranca quan un pacient truca al telèfon de Sanitat o contacta per l’app perquè té símptomes de coronavirus. A partir d’ací, els professionals es posen en contacte amb aqueixa persona per a realitzar-li la PCR. Si el pacient ha acudit al centre se li realitza allí mateix. En cas que haja sigut per contacte telefònic se li dóna cita en un termini màxim de 48 hores.

D’altra banda, els professionals del centre de salut s’encarreguen de realitzar un llistat dels seus contactes estrets. Aquests són incorporats en la història clínica electrònica del pacient.

Es consideren contactes estrets les persones amb les quals ha conviscut o amb les quals ha mantingut un contacte de 15 minuts a una distància inferior de dos metres sense una protecció adequada. Aquesta informació és traslladada de forma automàtica als equips dels Centres de Salut Pública els qui acaben de caracteritzar a tots els contactes dels casos.

Des d’aqueix moment, els equips d’Atenció Primària realitzen un seguiment de tots els contactes durant 14 dies. En el cas que un d’aquests contactes presentara algun símptoma deixa de ser un contacte i passa a ser un cas sospitós. Aquest seguiment es fa cada tres dies, sempre amb la possibilitat que si presenta símptomes es pose en contacte amb el seu metge d’atenció primària.