La ciutat de Torrent ha celebrat festivitat de Sant Blai; una festa arrelada en el municipi que atrau a milers de veïns i veïnes, no solament del municipi, sinó d’altres localitats de la comarca, més si cap en aquest 2018 que ha caigut dissabte.

Durant tot el dia, el carrer Ramón y Cajal va ser l’escenari tradicional on hi havia una gran varietat de llocs de fruits secs i porrat, dolços, artesania i la gastronomia local típica d’esa festa: els ‘gaiatos’ i ‘sanblaiets’. I com no, el tradicional oli beneït. I és que si hi ha un dit atribuït a aquest sant és: Sant Blai Gloriós cura’m la tos. Les primeres dades arreplegades sobre aquesta celebració es troben en el Barroc, on Torrent era una població que a penes superava els 1.500 habitants. En 1657 hi ha constància que es va celebrar la primera festivitat en honor al sant. I així, precisament, i fins als nostres dies, el 3 de febrer a Torrent converteix a l’ermita de Sant Lluís Betrán en epicentre de culte per als quals van a venerar a Sant Blai i cercar la seua empara pel que fa als mals de gola.

Fins i tot, el secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, no va voler faltar a esta cita en el calendari festiu local de la capital de l’Horta Sud.

A més, la jornada va estar marcada pels actes religiosos amb l’inici del trasllat dels clavaris i clavariesses, des de la plaça de l’Església fins a la parròquia de Sant Luis Bertrán. Els xiquets i xiquetes van desfilar en cercavila acompanyats de música de ‘tabal i doçaina’. Una vegada en la parròquia es va celebrar una Missa Major, que continuaria, per la vesprada, amb la processó després de recitar el vers de Sant Blai i el cant dels gojos.