flamenco
Actuación de La Moneta.

El Festival Flamenc és el gran protagonista en la programació del mes de maig de l’Auditori de Torrent. El cartell d’esta nova edició, que enguany avança les seues dates i se celebra del 17 al 19 de maig, ho conformen quatre espectacles que abasten totes les disciplines del flamenc i estils i formats molt diferents entre si.

El Festival l’inaugura la formació valenciana REINA ROJA (divendres 17 de maig a les 20:30h.) que, liderada per la cantant María Briones i el percussionista Rafa Villalba, serà l’encarregada de posar la nota transgressora al festival, amb el seu flamenc-pop contemporani i innovador. La seua posada en escena sap combinar el més subtil i preciosista amb l’altament energètic i passional oferint-nos un viatge sonor a través de les seues pròpies composicions o reivindicant a grans artistes com Concha Piquer, Rafael de Lleó, Manuel Quiroga, J.A. Goytisolo, Cesària Évora o Marvin Gaye.

El ball flamenc estarà representat per partida doble en este festival: d’una banda, LAS TORRONERAS (dissabte 18 de maig a les 17:00h.) amb el seu espectacle “Quatre talons i un sentío”, unes jovencísimas artistes que es van donar a conèixer al gran públic en quedar finalistes del concurs Got Talent en 2018.

Las Turroneras, participants de Got Talent.

D’altra banda, Fuensanta LA MONETA (dissabte 18 de maig a les 20:00h.), balladora ja consagrada donarà mostra del seu profund dramatisme expressiu amb el seu últim espectacle “Granada només té eixida per les estreles”, un cant dansat, on la balladora, fugint de convencionalismes, argumenta artísticament per mitjà de les eines del teatre-dansa, sobre la relació creativa que al llarg del temps es desenvolupa a Granada entre els poetes i els flamencs.

I per a tancar el festival, la guitarra flamenca de PACO SOTO (diumenge 19 de maig a les 19:00h.), amb la qual basteix ponts entre les tradicions culturals àrab i occidental, tal com queda patent és el seu últim treball “Dos Mars”, un recorregut per la seua infància a Tànger que li va deixar molt marcat, aqueix anar i venir d’influències àrabs i flamenques en l’Estret de Gibraltar, en aqueixa mescla de Mediterrani i Atlàntic, d’Espanya i el Marroc. Per a aquest disc ha comptat amb artistes de primer nivell com són Duquende, Jorge Pardo, Javier Colina o Hesham Essam.