Torrent ix més que mai al carrer en el 9 d’Octubre

Una processó cívica i la cremà de la Falla Renaixement posen punt i final a una setmana cultural repleta d'actes amb i per a tots els col·lectius festers i socials.

Torrent ha tornat ha eixir al carrer per a celebrar el día dels valencians, però este any ho ha fet d’una forma especial, on el teixit social i fester ha tingut, més si cap, un gran paper amb una setmana cultural plena d’actes i que va va concluore el mateix 9 d’Octubre amb un component especial. I així ho definia el regidor de Festes, Alfred Costa, abans de començar la processó cívica i l’homenatge a Jaume I.

Eren les set i mitja de la vesprada quan eixia la Reial Senyera de l’Antic Ajuntament. I poc després, una comitiva de representants del món de la festa torrentina, autorritats polítíques i dels cossos de seguretat començaven el recorregut pels carrers de Torrent, a ritme de música i balls tradcionals, fins arribar a la Plaça Major. Allí, amb un públic expectant, els músics del Cercle Catòlic van oferir un concert amb diverses peces que van tindre els aplaudiments del públic. Un públic, especialment emocionat amb en el moment en que sonava l’Himne de Torrent i l’Himne de la Comunitat.

I per fi, arrivaria el moment més esperat, la Cremà de la Falla Reinaixement, una iniciativa molt ben rebuda per tots el torrentins que, com cada any, no falten a la cita dels actes programats per amb motiu de la celebració del 9 d’0ctubre.

Un espectacle pirotècnic a la façana sud de la Torre donava pas a l’encesa d’esta peculiar Falla. Una estructura artística dissenyada i creada pel torrentí David Moreno i el seu company Miguel Arraiz, que ha visitat el desert de Nevada i finalment ha tornat a casa. Un projecte en què l’Ajuntament s’ha involucrat al màxim, juntament amb tots els col.lectius locals, i del que l’alcalde, Jesús Ros, parlava amb satisfacció.

A més, el fet de coincidir el 50 l’aniversari de huit comissions falleres de la ciutat i l’any en què les Falles han sigut declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, qui tampoc va voler faltar a la cita va el diputat nacional per València José Maria Chiquillo i president internacional del Programa Unesco Ruta de la Seda

També, el director de l’Intitut Confucio de la Universitat de València, Vicente Andreu, qui reconeix la importància de Torrent i proposa entrellaçar vincles culturals amb Xina,

A la fi, una ambiciosa programació que ha recollit cadascún dels bastiments del que signifiquen les falles, les festes valencianes i ser valencià: pirotècnia, música, arts plàstiques, diversió, sabers tradicionals, artistes fallers, esforç col.lectiu i creativitat, entre altres