Todo lo que se podrá hacer en la Fase 1 a partir del 11 de mayo

Tot apunta al fet que la totalitat de la Comunitat Valenciana entrarà en Fase 1 dilluns que ve 18 de maig. Segons s’ha filtrat, el Ministeri de Sanitat ja ha donat el vistiplau perquè els 14 departaments de salut que seguien en Fase 0 avancen en la desescalada.

La meitat d’Espanya va entrar l’11 de maig en aquesta nova fase, més oberta que l’anterior. Als passejos de xiquets i adults i a l’obertura de determinats locals amb cita prèvia, se sumen altres avantatges que acostaran als ciutadans a la nova normalitat.

A més, amb l’avanç de les fases es mantenen totes les activitats anteriors. Per això, es podrà continuar eixint a passejar o a practicar esport com en la Fase 0. No obstant això, la Comunitat Valenciana ha demanat dues excepcions. Una d’elles és la impossibilitat de realitzar actes a l’aire lliure amb fins a 200 assistents. La segona és que els 30 municipis del Departament de Salut de la Ribera no podran mantenir reunions de fins a 10 persones. El motiu és un brot de més de 40 casos de coronavirus.

RELACIONS PERSONALS

 1. Contacte social en grups reduïts de no més de 10 persones. Aquestes no hauran de tenir patologies prèvies ni pertànyer al grup de persones vulnerables. Aquestes reunions podran tenir lloc tant a casa com fora d’ella. No obstant això, sempre hauran de produir-se dins de la província de residència.
 2. Conducció amb família o companys de pis. Els vehicles privats podran ser ocupats per persones que residisquen en el mateix domicili. No hi haurà limitació de número més enllà del marcat pel nombre de places d’aquest. No obstant això, en el cas de persones que residisquen en altres domicilis només es permetrà un ocupant per fila.
 3. Vetles per a un nombre limitat de familiars. Hauran protocols de distància física i seguretat. Podran acudir 15 persones a l’aire lliure o 10 si són espais tancat.

ACTIVITATS COMERCIALS

 1. Obertura de terrasses. Es limitarà al 50% de les taules permeses en anys anteriors sobre la base de la llicència municipal assegurant distàncies. Podrien tenir major nombre de taules si l’ajuntament permet més espai disponible respectant la proporció taules/superfície del 50%.
 2. Obertura generalitzada dels locals i establiments comercials que no tinguen caràcter de centre o parc comercial. Això no altera l’activitat dels establiments situats en centres comercials als quals s’ha permès continuar oberts al públic durant l’estat d’alarma. Aforament limitat al 30%. Es garantirà una distància mínima de 2 metres entre clients. Quan això no siga possible, es permetrà únicament la permanència d’un client. A més, s’establirà un horari d’atenció preferent per a persones majors de 65 anys.
 3. Reobertura de mercats ambulants. Aquests hauran de complir amb condicions de distanciament entre llocs i delimitació del mercat ambulant per a correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Limitació inicial al 25% dels llocs habituals o augment de superfície per a assegurar el manteniment de distància de seguretat.
 4. Els hotels reobrin les seues portes però sense utilització de zones comunes i amb restriccions. Per exemple, en restauració, entre altres activitats, desinfecció i reforç de normes de salut i higiene.

ACTIVITATS CULTURALS

 1. Celebració de seminaris i congressos científics o innovadors. Hauran de respectar la distància social de més de 2 metres i de menys de 30 assistents. També hi haurà reobertura de laboratoris universitaris.
 2. Obertura de biblioteques. Opcions de préstec i lectura amb limitació d’aforament.
 3. Assistència a actes i espectacles culturals de menys de 30 persones en llocs
  tancats (amb 1/3 d’aforament).
 4. Obertura de museus. Només visites, no activitats culturals i amb 1/3 de l’aforament. Hi haurà control d’aglomeracions en sales.
 5. Reactivació de la producció audiovisual i rodatge de cinema i sèries. No obstant això, sembla que l’enregistrament d’escenes romàntiques amb acostaments hauran d’esperar.
 6. Obertura de llocs de culte amb 1/3 de l’aforament.

ACTIVITATS ESPORTIVES

 1. Obertura de centres d’alt rendiment esportiu amb mesures d’higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns. Entrenament mitjà en lligues professionals.
 2. Instal·lacions esportives no professionals a l’aire lliure sense públic. Només per a practicar esports en els quals no existisca contacte com a atletisme o tennis. També es permeten activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquen contacte físic ni ús de vestuaris.