El Gobierno anuncia cuándo podrás reencontrarte con familiares y amigos

Més de set milions d’espanyols van veure ahir en directe l’esperada compareixença de Pedro Sánchez després del Consell de Ministres. Tots ells esperaven resoldre els dubtes de la desescalada. No obstant això, moltes qüestions no van obtenir respostes fins a unes hores després.

Entre les preguntes que més es feien els ciutadans era quan podrien retrobar-se amb els seus familiars i amics. Durant la roda de premsa, Sánchez no va matisar la informació i no va quedar clar en quin de les quatre fases es permetria.

Hores més tard Europa Press donava la resposta: familiars i amics podran retrobar-se el pròxim 11 de maig. El ‘Pla de Transició cap a la nova normalitat‘ ha marcat que això podrà succeir en la fase 1. No obstant això, dependrà de cada província o illa. En cas d’una reculada en la pandèmia es continuaria en la fase 0.

Aquestes visites entre amics i familiars només podran donar-se si viuen en la mateixa àrea geogràfica ja que no podrà haver-hi desplaçaments provincials durant la desescalada. Respecte a com serà i quant temps hi haurà per a aquestes trobades encara es desconeix. Una ordre ministerial serà la que regularà els contactes socials.

PUC VISITAR A FAMILIARS O AMICS EN RESIDÈNCIES?

Si aquestes persones es troben en residències geriàtriques caldrà esperar a la fase 3 (8 juny). Per contra, les visites a amics o familiars residents en centres per a persones amb discapacitat o habitatges tutelats podran efectuar-se a partir de la fase 2 (25 juny). L’objectiu és garantir la salut de tots ells i evitar un nou repunt del Covid-19 amb el consegüent col·lapse del país.

QUÈ PASSA SI TINC FAMILIARS, PAREJA O AMICS FORA DE LA MEUA PROVÍNCIA?

En aquest cas serà impossible un retrobament de moment i caldrà esperar. L’Executiu ha sigut clar pel que fa a la mobilitat. Només es podrà viatjar entre províncies una vegada acaben les quatre fases.

A més, perquè es produïsca aquest viatge, la província d’origen i la de destinació hauran d’haver finalitzat la fase 3. Què significa això? Significa que si per exemple València acabara les quatre fases però Madrid continuara en la fase 3, aquest desplaçament estaria prohibit.

De la mateixa manera, no es permet la mobilitat entre províncies d’una mateixa fase. Només quan s’hagen superat les quatre i s’estiga en la denominada “nova normalitat”.

Si totes les províncies avançaren al mateix ritme (2 setmanes per fase), la mobilitat a Espanya estaria de nou restaurada el dilluns 22 de juny (consulta les quatre fases i dates).

Per als desplaçaments fora d’Espanya encara hi ha falta d’informació. L’Executiu està a l’espera de conèixer els paràmetres de desescalada en els quals treballa la Unió Europea. Per tant, es desconeix quan entrarà en funcionament el trànsit aeri de passatgers.