basura

Tirar el fem tal com fèiem fins ara podria tenir els dies comptats si s’aprova abans de les eleccions autonòmiques del 28 d’abril el nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV). Este Pla elaborat per part de la conselleria de Medi Ambient substituiria a l’actual, aprovat pel Partit Popular en 2013, i suposaria per tant la incorporació de novetats en matèria de recollida de residus.

Una d’elles seria la instauració d’un pagament per generació de fem, és a dir, aquells que reciclaren més obtindrien el benefici de pagar menys imposats. Per contra, els valencians que no realitzaren una recollida selectiva dels residus estarien obligats a sufragar una taxa major.

Este mètode de control de residus suposaria un canvi a l’hora d’arreplegar-se els residus pel que d’aprovar-se el PIRCV entraria en vigor un servei diferent a l’actual encara que no seria de manera immediata i és que es realitzaria de forma escalonada fins a la seua completa instauració en 2021.

En este cas existeixen diferents opcions que, segons el Pla Integral, serien definides per cada ajuntament i fins i tot podrien adaptar-se a les necessitats de cada barri. Per exemple, el sistema porta a porta que ja s’utilitza en altres països és una manera d’arreplegar el fem segons la instauració d’un calendari setmanal en el qual cada consistori marca el dia en què passa per ella, amb un mínim de tres vegades a la setmana en el cas de residus orgànics. Per a materials reciclables (paper, plàstic…) el sistema canvia i la seua recollida sol ser d’un dia a la setmana.

En autonomies com el País Basc hi ha una altra via que és la targeta xip, un document similar a les targetes sanitàries que de lliuren als diferents ciutadans per a poder obrir el contenidor mitjançant la lectura d’un codi de barres integrat.

No obstant això, per a arribar a aquest canvi caldrà esperar a veure si finalment la Generalitat Valenciana aprova per mitjà d’un decret urgent el nou PIRCV 2019.

Las Fallas dicen “basta” al Gobierno valenciano

Los cinco bares de València que deberías visitar al menos una vez en la vida