teletrabajo
Foto: iStock.

El Ministeri de Sanitat ha recomanat el teletreball en tota la Comunitat de Madrid, a Vitòria-Gasteiz i en Labastida (País Basc) per l’alerta del coronavirus. Aquesta mesura s’ha pres després que les tres zones s’hagen considerat de “transmissió comunitària alta”.

El Govern ha instat a les empreses a facilitar el teletreball als seus empleats i empleades. Per a aquesta tècnica laboral es necessiten dispositius més o menys potents i algunes eines de comunicació entre diferents departaments.

Fins que les autoritats sanitàries no indiquen el contrari, els empleats han d’adaptar-se a treballar des de casa. No obstant això, els experts creuen que la població espanyola no està preparada per al teletreball. El motiu? Espanya té una economia que depèn molt del “cara a cara”, de la confiança que dóna el contacte. És per això que en 2018, el 91,5% dels treballadors espanyols no va treballar a casa cap dia, segons l’INE.

Una altra de les mesures que el Govern ha recomanat ha sigut la flexibilitat d’horaris i torns. Aquesta prevenció serveix per a facilitar la conciliació i evitar contagis. A més, també des de Sanitat han aconsellat que es limiten les “eixides a l’aire lliure i l’activitat social”.

La conciliació amb els fills i filles

Així, aquesta setmana alguns madrilenys i alabesos no han anat al seu lloc com de costum, sinó que han treballat telemàticament des de casa. No obstant això, aquesta mesura també ha vingut acompanyada de la suspensió de les classes dels centres educatius, la qual cosa ha suposat que molts pares i mares han de treballar amb els xiquets i xiquetes a casa.

Una altra opció per a ells ha sigut deixar-los amb els avis, però la incertesa no ha parat, ja que la gent gran és població de risc per coronavirus i els més xicotets poden ser grans transmissors de la malaltia. Per això, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat ajudes econòmiques per a empreses i famílies per les conseqüències del virus. Sobretot, el Govern s’ha centrat en les ajudes per als pares que no puguen anar a treballar per cuidar dels seus fills.

La impossibilitat del teletreball

Quan es va anunciar aquesta mesura dilluns passat, el Govern va instar al teletreball “sempre que siga possible”. Però hi ha algunes ocupacions en els quals aquesta tècnica a distància no és factible.

Com han indicat alguns sectors, aquesta possibilitat temporal afavoreix a uns treballs enfront d’uns altres. Un dels espais on més s’ha comentat ha sigut en Twitter, ja que alguns usuaris han indicat que no totes les ocupacions són “d’oficina” i uns altres han aprofitat per a donar-li un toc d’humor.