Puig alerta tras las aglomeraciones festivas:
Varias personas reunidas en un ambiente festivo en el Arco del Triunfo de Barcelona. / Lorena Sopêna i Lòpez (Europa Press)

La fi de l’estat d’alarma ha deixat impactants imatges de festes en diferents punts de la geografia espanyola en els quals el toc de queda ha desaparegut. El president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha volgut culpabilitzar a ningú però ha alertat als ciutadans que la pandèmia “no ha acabat”.

En declaracions a Espill Públic, Puig ha ressaltat la importància d’apostar per una “obertura progressiva”. De fet, ha assenyalat que això ha sigut clau perquè la Comunitat Valenciana encapçale dos mesos consecutius amb una incidència acumulada per davall dels 50 casos per cada 100.000 habitants.

El cap del Consell té clar quin és el secret: l’esforç de la població valenciana. “Aqueix esforç ha tingut resultats. En altres àmbits no es fa aqueix esforç, es fa una política llibertària i té altres resultats”, ha asseverat.

Actualment, la regió té la IA més baixa d’Espanya amb 36 casos. Es tracta de la millor dada del panorama nacional. “Nosaltres ara tenim menys de 200 persones hospitalitzades, exactament com estàvem a l’agost. Això ha sigut a costa de sacrifici”, ha ressaltat Puig.

“La perseverança és l’únic camí. Per això ara, sent la comunitat espanyola que menys incidència té durant dos mesos, mantenim aqueixa obertura progressiva. Pensem que hem d’actuar amb prudència”, ha explicat.

“NO ES TRACTA DE CULPABILITZAR NI A ADMINISTRACIONS NI A JOVES”

Segons Puig, els valencians han acceptat la situació i això ha sigut clau per a no repetir-se les imatges de descontrol viscudes en altres ciutats. No obstant això, el líder del Consell no ha volgut criminalitzar a ningú.

“Ací no es tracta de culpabilitzar ni a administracions concretes ni a a els joves. Estem tots farts però per a arribar bé a l’estiu i que es puga produir en el millor escenari de reactivació econòmica i emocional, hem de persistir”.

Per al cap del Consell, aquest mes de maig i principis de juny seran “fonamentals” per al futur de la pandèmia. “Es tracta que des del conjunt de la societat assumim que la pandèmia no ha acabat. El procés de vacunació és el gran actiu que tenim i que anem ja cada dia en una actitud a l’ofensiva guanyant-li la batalla. Encara està ací la pandèmia i encara hi ha persones que es contagien cada dia. Per tant, màxima responsabilitat”, ha assenyalat.