València comptarà amb noves iniciatives el pròxim any. Aquesta setmana s’han publicat els resultats dels pressupostos participatius Decidim 2023 en els quals s’havien comptabilitzat fins a 160 propostes ciutadanes. De totes elles, un total de 39 projectes es faran realitat.
Els veïns han votat noves propostes de renaturalització i urbanització, places i conversions en zona de vianants i entorns escolars segurs. Una gran majoria, prop del 80%, contribuiran a més a la missió climàtica 2030.
Segons ha explicat la vicealcaldessa Sandra Gómez, entre els projectes de reurbanització destaca la redacció d’estudis i projectes per a analitzar i planificar la recuperació d’espai públic en els barris de Montolivet, la Roqueta o l’Amistat. En l’últim cas, l’objectiu és implantar el sistema de superilles amb el qual es treballa en Orriols.
A més, ha accentuat que l’ampliació de voreres i renaturalització de carrers i avingudes arribarà a vies importants. Aquesta iniciativa tindrà lloc al carrer de Sagunt, el carrer del Nou d’Octubre, o l’eix Centelles-Maties Perelló. L’objectiu, segons Gómez, és conformar un gran eix verd entre el jardí del Túria i el Parc Central.
VALÈNCIA, CIUTAT DE PLACES
L’estratègia ‘València, ciutat de places‘, sumarà cinc noves actuacions per a renovar o generar noves places en barris i pobles. Aquest serà el cas de la reurbanització de l’entorn del Mercat de Jesús o una nova plaça en Campanar.
Igualment s’han aprovat la creació de nous entorns escolars segurs al voltant dels CEIP Cervantes, en el Botànic; Angelina Carnicer, en Albors; o el CEIP Castellar-l’Oliveral. Tot això en línia amb actuacions similars ja realitzades a la ciutat. Aquest tipus de projectes ja es van realitzar en el CEIP Ciutat de Bolonya o en el CEIP José Soto Micó.
PROPOSTES AMB MAJOR PRESSUPOST I SUPORT POPULAR
Les actuacions de major pressupost proposen la urbanització de diferents carrers en Sant Marcelino, el Botànic, o Patraix, entre altres. Quant a la major inversió, amb 400.000 euros, correspon a la millora de l’entorn del CEIP Cervantes.
Entre les propostes que han obtingut major suport popular, està l’estudi de recuperació d’espai públic de Montolivete (695 vots) o la millora i ampliació de voreres al carrer de Conca (649 vots) i Maximilià Thous (641 vots).
ELS DISTRICTES AMB MAJOR FINANÇAMENT
Els districtes de Quatre Carreres i Benicalap són els que major finançament han aconseguit després de les votacions. En el primer d’ells, es disposarà d’1.273.806 euros per a tirar avant projectes com la redistribució de zones verdes en actor Antonio Ferrandis (271.806 euros). Aquesta proposta s’enquadra en la Missió Climàtica 2030 com la de la renaturalització del barri de Montolivet.
D’altra banda, Benicalap rebrà 1.095.851 euros amb els quals sufragarà projectes com la instal·lació d’una pista pública per a practicar futbol sala i bàsquet (200.000 euros). La proposta es durà a terme després de no disposar d’una instal·lació esportiva que siga totalment gratuïta.