Simón señala una fecha para el fin de las mascarillas en exteriores
El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias (CCAES), Fernando Simón. /Europa Press

La tercera dosi contra el coronavirus administrada a nivell “general” podria no arribar a Espanya. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències SanitàriesFernando Simón, ha admès que no la veu necessària. A més, aquest ha assenyalat que “és millor donar-les a països del tercer món”.

Així ho ha revelat aquest matí a Saragossa on ha participat en les Jornades de delegats de Riscos laborals d’UGT Aragó. Durant l’acte, ha explicat que tot apunta al fet que la immunitat de pacients covid “dura anys”. Per això, considera que la dosi de reforç és innecessària.

No obstant això, Simón ha exclòs del seu discurs als “inmunocomprometidos, ja que generen menys immunitat tant amb virus com amb vacuna”; i als majors per la “senescencia del sistema immune, que podria fer menys efectiva en ells les vacunes, i es reforça amb aqueixa tercera dosi”.

El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries ha recordat que per a vacunar a tot el planeta es necessiten al voltant de 15.000 milions de dosis i “és impossible fabricar tantes”. Per això, ha admès que és millor destinar les terceres dosis a països subdesenvolupats amb baixos índexs de vacunació que usar-les en aquells en els quals la majoria estan ja immunitzats.

SIMÓN ADMITE QUE “EXISTEIXEN DUBTES” SOBRE LA VACUNACIÓ INFANTIL

Simón ha aprofitat la seua intervenció per a parlar de la vacunació infantil i és que els Estats Units ja ha autoritzat administrar la vacuna anticovid en xiquets de 5 a 11 anys. No obstant això, l’epidemiòleg ha assenyalat que encara “existeixen dubtes” d’iniciar aquest procés.

Fernando Simón ha assegurat que als xiquets “els afecta molt poc la malaltia” i per tant existeixen reticències a sotmetre’ls a possibles efectes secundaris causats pel fàrmac encara que siguen mínims.

Fernando Simón en les Jornades de delegats de Riscos laborals d’UGT Aragó.

Així mateix, ha afirmat que la letalidad per coronavirus és de 2 morts cada 10.000 habitants adults; en el cas dels xiquets és de 3 de cada 100.000. Per això ha defensat que els riscos per als menors són molt més baixos en cas de contraure la COVID-19.

Per a fer el pas a la vacunació infantil ha explicat que seria pensant en el punt de vista col·lectiu i no individual. Les dosis s’administrarien per a “reduir la transmissibilitat en la societat”.

EL CORONAVIRUS DONARÀ PAS A NOVES PANDÈMIES

Respecte a l’evolució de la pandèmia, l’epidemiòleg ha explicat que la primera ona va afectar els més majors; la segona es va dirigir als treballadors; la cinquena als joves; i el repunt actual ha passat a ser “una malaltia més de xiquets”.

Simón ha pronosticat que es viuran “noves pandèmies” i caldrà “aprendre quasi des de zero” en cadascuna d’elles. Per a evitar futures crisis amb la del coronavirus, el director del Centre d’Emergències ha advocat per transformar el sistema sanitari per a “respondre a l’uníson”.

Finalment, l’epidemiòleg ha alertat de quin podria ser el nou risc de la pandèmia. Segons aquest “el pitjor seria que arribara una variant nova que creara alta transmissió”. En cas de no succeir, considera que Espanya estarà fora de risc per l’alta taxa de vacuanción.