Bumping: así es el método más usado para robar y okupar viviendas

L’arribada de l’estiu porta amb si un augment dels robatoris en els domicilis. Els períodes vacacionals, així com els caps de setmana solen ser els moments més propicis en els quals els lladres cometen robatoris perquè s’aprofiten de l’absència dels amos.

En aquestes dates, la Policia Nacional intensifica la prevenció contra aquesta modalitat delictiva. A més, ha facilitat als ciutadans determinats consells que puguen ajudar a prevenir els robatoris. També recorden que davant la menor sospita que es tinga que es puga estar intentant cometre un delicte s’ha de trucar al telèfon 091.

1. TANCAR AMB CLAU EL NOSTRE DOMICILI

Sempre que isquem de casa hem d’accionar el pany de la porta de l’habitatge amb totes les voltes de la clau per a evitar que puguen accedir amb el conegut mètode de la relliscada. Aquest consisteix a introduir una peça plàstica entre el marc de la porta i la relliscada del pany.

2. ULL ALS TESTIMONIS DE PLÀSTIC EN EL DOMICILI

En el cas que observem testimonis de plàstic o fils de cola entre la porta d’accés a l’habitatge i el marc, es tracta d’un mètode que solen emprar especialistes de robatoris. Aquesta acció consisteix en marcar els domicilis i comprovar si estan deshabitats temporalment.

3. CURA EN ANUNCIAR QUE ENS ANEM DE VACANCES

Hem de ser prudents en comentar amb les persones del nostre entorn que ens anem de vacances quan estem en un lloc públic. Això és pel fet que no sabem qui puga estar escoltant i per descomptat no comentar els nostres plans a desconeguts. Tampoc és aconsellable anunciar-ho en les nostres xarxes socials, menys fins i tot si en alguna ocasió hem fet esment del nostre lloc de residència a través de fotografies.

4. QUE EL NOSTRE DOMICILI SEMBLE HABITAT

No s’han de deixar baixades totes les persianes de l’habitatge, des de l’exterior pot cridar l’atenció dels delinqüents. Un truc és que algun familiar puga acudir a l’habitatge i comprovar l’estat d’aquesta.

5. COMPTE AMB LA PRESÈNCIA DE DESCONEGUTS EN LA FINCA

Tant si es viu en un edifici com en una urbanització o habitatge unifamiliar, hem d’estar atents a persones alienes a l’entorn. No hem d’obrir el portal a desconeguts, cal assegurar-se que es coneix a aqueixa persona. Facilitar l’accés a persones alienes pot comprometre la nostra seguretat i la dels nostres veïns.

6. NO ENTRAR, NO TOCAR I AVISAR AL 091

En el cas que a la volta de vacances la porta es trobe oberta, en cap moment s’ha d’entrar ni manipular res. Abans d’entrar s’ha de telefonar immediatament al 091. A tot això, per a facilitar la recuperació dels objectes, és important realitzar un llistat amb els objectes electrònics que tinguem a casa i els seus corresponents números de sèrie. També és adequat disposar de fotografies de les joies i objectes de valor de les quals disposem

7. TAN IMPORTANT ÉS LA PORTA D’ACCÉS COM EL PANY

Per a evitar els robatoris és molt important un bon pany. Existeixen algunes denominades antibumping o antiimpresioning que dificulten l’accés als nostres habitatges. El bumping consisteix a introduir una clau modificada en el pany, amb la qual després de donar una sèrie de colps en ella, s’aconsegueix obrir porta. La tècnica del impresioning pretén copiar la clau de l’usuari introduint unes fines làmines en el pany. D’aquesta manera, es graven les marques de la clau original i s’obté posteriorment una còpia.