piel

El canvi de forma d’una piga així com el seu color o grandària són tres senyals físics que alerten de la possible presència d’un melanoma tal com assenyalen des de l’Institut Valencià de Dermatologia (IVADE) amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Càncer de Pell.

Els experts sanitaris del centre expliquen per mitjà d’un comunicat que la majoria de pigues són benignes però que existeixen símptomes com a vores poc definides, formes irregulars o grandàries amb un diàmetre superior als sis mil·límetres que poden indicar patir un càncer de pell. A això se li sumen altres manifestacions com l’aparició de taques, crostes, nòduls o úlceres.

Davant qualsevol d’aquests símptomes des de l’IVADE recomanen acudir a un dermatòleg perquè el melanoma és el tipus més seriós de càncer de pell que es desenvolupa en les cèl·lules melanòcits, les responsables de produir la melanina amb la qual es dóna color a la pell.

Segons Carlos Guillén, director de l’IVADE, el càncer cutani “és el tipus de càncer més freqüent en el món i la incidència de melanoma s’està incrementant més ràpidament que qualsevol altre càncer però també és el més prevenible de tots”.

La regla de l’ABCDE

Hi ha cinc senyals vitals sobre el canvi de les pigues que són conegudes com la regla ABCDE. Estes han de tenir-se en compte per a en cas d’observació de la presència d’una d’elles es puga acudir a la consulta d’un dermatòleg i així procedir al seu reconeixement i tractament. Esta regla és:

  • A – Asimetria de la piga.
  • B – Bordes poc definits o irregulars.
  • C – Color no homogeni.
  • D – Diàmetre superior a sis mil·límetres.
  • E – Evolució, amb canvis en la forma, color, relleu o símptomes com a picor, dolor o sagnat.