Sanidad estudia dos opciones que permitirían salir a la calle durante la cuarentena
Illa evita aclarar por qué el Gobierno difundió normas entre ministerios para evitar contagios antes que a la población El ministro de Sanidad, Salvador Illa, comparece en rueda de prensa en La Moncloa para informar sobre la evolución de la pandemia del coronavirus en España. 6 de abril de 2020. - POOL MONCLOA / BORJA PUIG DE LA BELLACASA

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut aquest dilluns en la roda de premsa sota el lema #ElMejorRegaloEsCuidarnos. L’objectiu d’aquesta campanya és recordar la importància de complir les mesures de seguretat. El ministre ha advertit que, si es dóna un repunt de casos després del pont, s’enduriran les mesures de cara al Nadal.

Illa ha reconegut que les mesures restrictives per a aquestes Nadal són “molt dràstiques”, però malgrat això el seu èxit depèn de la responsabilitat ciutadana. “No podem posar un policia en cada casa”, ha subratllat el ministre. A més, el ministre ha anunciat que durant el Nadal hi haurà controls aleatoris de mobilitat.

Sanitat no descarta que els desplaçaments d’aquest pont de la Constitució puguen desembocar en un repunt de casos. Per això, el ministre ha advertit que si l’evolució de la pandèmia és negativa després del pont, les mesures del pla de Nadal s’enduriran. No obstant això, ha opinant que “cal posar l’accent més a complir les mesures que acordem que a pensar en noves mesures. Són mesures molt dràstiques”.

“Amb la covid no es juga, anem amb compte”, ha alertat Illa en recordar que els brots més importants de covid-19 s’estan registrant en l’àmbit social i familiar. Així mateix, ha atribuït aquest fet al la despreocupació per part dels ciutadans i ha apel·lat a la responsabilitat individual.

Les vacunes i els test de les farmàcies

Quant a la vacuna, ha assegurat que Espanya “tindrà una resposta molt positiva” a la vacunació contra la covid-19. També ha aclarit que seran eficaços i comptaran amb la “garantia del marc regulador europeu”.

A més, ha destacat que és un bon senyal que la vacunació de la grip haja augmentat enguany. En concret, un 40%, especialment entre els professionals sanitaris i fins i tot un 80% en algunes comunitats.

“És normal que la ciutadania vulga conèixer tots els detalls de la vacuna, però tenim tota la confiança que la campanya de vacunació tindrà un percentatge d’acceptació molt positiu”, ha dit.

Finalment, Illa s’ha referit als test d’anticossos en farmàcies per a l’autodiagnòstic per a dir que en absolut són “un passaport de seguretat”. Según el ministre ha de ser confirmat per una PCR d’un centre de salut.