La Comunitat arranca una nueva semana de la Fase 1 con cambios en las normas
Varias personas disfrutan en la terraza de un bar junto a la playa de Valencia/Foto: Rober Solsona /Europa Press

El Ministeri de Sanitat ha proposat endurir les restriccions en l’hostaleria. Tanmateix, això no seria per a tota Espanya. Al principi únicament s’aplicaria per a en territoris amb més presència de coronavirus. En concret afectaria les autonomies en nivell d’alerta 3, és a dir, les que presenten una incidència acumulada de més de 150 casos per cada 100.000 habitants.

Cadena SER ha publicat el nou document “Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19” que hui estudiarà la Comissió de Salut Pública.

En ell es proposa tancar l’interior de bars i restaurants sempre que s’estiga per damunt de la IA citada. No obstant això, les terrasses sí que podrien funcionar encara que al 50% i amb límit d’horari. En el cas que la incidència acumulada arribara als 500 casos per cada 100.000 habitants, el tancament seria total. En aquest suposat només es permetria el servei take away o enviament a domicili.

Fins ara el tancament era una recomanació de Sanitat però no una obligació. Per això, d’aprovar-se, autonomies com Astúries (159), Catalunya (172), Madrid (228), Navarra (185) i País Basc (199) es veurien obligades a tancar els locals. En aquest nivell d’alerta també es troben Ceuta (253) i Melilla (514) pel que les dues ciutats també tancarien l’interior de l’hostaleria.

La Comunitat Valenciana, per part seua, estaria lluny d’entrar en aquests nivells d’alerta. El territori valencià continua amb la IA més baixa d’Espanya amb 29,3 casos per cada 100.000 habitants. No obstant això, encara mancada saber com afectarà el pont de San José. De moment, l’última notificació ha mostrat un lleuger repunt.

ALTRES MESURES DE SANITAT

Al marge de l’hostaleria, el nou document elaborat des de Sanitat també canviaria les regles de les reunions socials. En el nivell d’alerta 3 el màxim permès seria de 6 persones mentre que en el nivell d’alerta 4 serien dos ciutadans menys. En aquest nivell també caldria ajornar noces, batejos i comunions. En el cas del nivell 3 sí que podrien celebrar-se però amb un màxim de 10 persones en espais tancats.

Una altra novetat està relacionada amb l’ocupació. El Ministeri de Sanitat demana fomentar el teletreball i més concretament en els nivells 3 i 4 d’alerta.

Si hui es ratifica l’esborrany, aquest passarà al Consell Interterritorial de la setmana vinent. Tant el Ministeri com les autonomies hauran de donar el vistiplau. Per això, es descarta que puga arribar a aplicar-se abans de les vacances de Setmana Santa.