coronavirus
El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, en la sesión de control del Congreso.

Hui Pedro Sánchez ha anunciat que la pròrroga que ha sol·licitat per a allargar l’estat d’alarma fins al 9 de maig tolera mesures més lleus que les actuals en el confinament. A més de la ja anunciada eixida regulada dels menors de 14 anys, el president del Govern ha manifestat que la nova pròrroga permetrà començar la desescalada.

L’Executiu té l’esperança que en la segona setmana de maig les limitacions actuals varien. Així, a partir del 9 de maig entraríem en la denominada fase 2. Hui Sánchez s’ha mostrat optimista en el Ple del Congrés dels Diputats. Segons les paraules del president, es tracta de la primera vegada que hi ha un escenari “prudentment optimista” en demanar un estat d’alarma. Amb aquest, ja són tres les pròrrogues d’aquest.

Això sí, ha advertit que “des del Govern serem extremadament prudents i cautelosos en la fase de la desescalada“. De la mateixa manera, ha manifestat que en funció de com avance l’epidèmia, es faran “passos cap avant o cap endarrere”. També ha recalcat que l’eixida del confinament ha de ser lenta i gradual.

No només això. Sánchez ha volgut agrair a tots els grups parlamentaris la seua disposició per a la reconstrucció social i econòmica. Així, ha apel·lat al diàleg i a la col·laboració entre els grups “per damunt de qualsevol estratègia partidista”. A més, ha declarat que l’encarregat de dictar ordres i instruccions serà el ministeri de Sanitat amb Salvador Illa al comandament.

En funció dels territoris

Així mateix, en el Ple de hui s’ha contemplat la possibilitat que la desescalada siga per territoris. De la mateixa manera, la potestat sobre aquesta decisió la tindrà el ministeri de Sanitat. Així, les limitacions actuals podrien canviar-se en funció d’evolució de la pandèmia en cada comunitat.

En la Comunitat Valenciana també s’albiren dades favorables. Ahir va ser el primer dia que la província de València no registrava cap mort per Covid-19. En tota l’autonomia, ahir es van comptabilitzar deu defuncions i seixanta nous contagis. Són les dades més baixes des del 17 de març, segons la conselleria de Sanitat.