deporte

Amb la pujada de les temperatures i l’operació bikini molt a la vora, els carrers s’omplen de no pocs esportistes que ixen a l’exterior a fer exercici. I si ben el propòsit d’alguns és recuperar la figura i els bons hàbits, la veritat és que existeixen certes preferències generals a l’hora de calçar-se les esportives. Així ho indica l’últim estudi realitzat pel comparador d’assegurances de salut Acierto.com, que desvetla quina és la modalitat preferida pels espanyols: el running.

En concret, són quasi 12 milions d’espanyols els que es decanten per aquesta disciplina en primer lloc. La raó? Que és possible practicar-la tant en solitari com acompanyat, que resulta relativament econòmica, i que pot dur-se a terme en qualsevol moment del dia (és fàcil adaptar-la als horaris personals), i que és possible gaudir-la a l’aire lliure.

Ells prefereixen el running i elles el gimnàs

Altres esports que es colen en la llista de favorits dels espanyols són el fitness, el tennis, els esports aquàtics, els de aventura i el pádel (per aquest ordre). En aquest punt existeixen diferències per sexes. Sí, perquè encara que ells prefereixen el running, elles s’inclinen pel gimnàs en primer terme, amb un 12% de diferència respecte als seus companys homes. Els homes són també els que més practiquen pádel (ací la diferència és del 7%).

Curiosament i encara que el gimnàs és la segona opció que compta amb més adeptes, el 78% dels enquestats prefereix practicar exercici en l’exterior. Fer-ho, a més, comporta una major despesa calòrica, i suposa un alliberament superior de endorfines (el cos ha d’adaptar-se al relleu i els canvis climàtics, i s’activa la vitamina D).

El perfil de l’esportista

Però qui fan més esport? Segons l’estudi d’Acierto.com, els homes d’entre 40 a 50 anys són els més actius; i els menors de 20 els menys exigents. També s’aprecien matisos en funció del gènere: ells dediquen més temps a cada sessió d’activitat física i són lleugerament més actius; però també es cuiden menys. I elles tenen més en compte altres factors com l’alimentació: fins al 65% de les dones ha fet dieta alguna vegada, enfront del 52% dels homes.

Si ens centrem en les comunitats autònomes, La Rioja és la comunitat més esportista, seguida d’Astúries i Andalusia. En l’altre extrem de la balança se situen Balears, Murcia i Castella-la Manxa. No obstant açò aquests perfils comentats i encara que els espanyols són els europeus que més es cuiden, encara queda molt per fer. I és que fins a 17 milions d’espanyols admeten ser sedentaris, i un 7% més, no fer gens d’exercici. Els majors constitueixen un grup destacable, doncs solament el 54% de les persones que superen els 65 anys manté uns hàbits de vida saludables.

En definitiva una tesitura preocupant que es tradueix (entre uns altres) en un sobrepès que afecta al 60% de la población i un problema del que encara no som massa conscients. De fet, el 80% dels obesos ignora que ho és (segons la SEEDO). Les excuses més freqüents per a no cuidar-se són les càrregues familiars i laborals.