Así se llamarán las cinco calles nuevas de Valencia
Calle de la Paz. / Gerard Eder (FLICKR)

El Ajuntament de València anunciava aquest dimecres a so de bombo i platerets el cobrament d’un recàrrec del 30% en l’IBI als grans propietaris amb més de deu habitatges buits a la ciutat. Segons el consistori, l’objectiu no és recaptatori sinó aconseguir més habitatges en lloguer per a baixar els preus.

No obstant això, la mesura té molt difícil reconduir el mercat immobiliari. El Partit Popular l’ha qualificat de «autèntic fiasco i fracàs». Segons han revelat a través de dades del propi govern municipal, a València hi ha més de 57.000 pisos buits. No obstant això, d’aqueixes milers d’habitatges només 41 pisos de 6 propietaris es veuran afectats. «Una xifra ridícula que per a res solucionarà la baixada dels lloguers», assenyalava el regidor del PP, Juan Giner Corell.

Giner Corell ha assenyalat que el més greu és el que no ha dit el govern de Ribó i PSOE. Segons ha apuntat, el propietari de València amb més habitatges buits és el mateix Ajuntament amb 175 pisos sense ocupar.

«Hauria de començar per traure al mercat aquests 175 pisos i a preus assequibles. Seria una manera més eficaç de reduir  els preus de lloguer a la ciutat i poder donar resposta a les més de 3.500 famílies que estan en la llista d’espera per a aconseguir un lloguer assequible«, ha explicat el regidor.

Des del PP han advertit que per a rebaixar el cost del lloguer cal posar en marxa la construcció d’habitatges públics. «Però el govern de Ribó i PSOE només han fet 14 pisos en huit anys», han criticat.

SANJUÁN: «EL LLISTAT ÉS DINÀMIC, ANIRÀ INCREMENTANT-SE»

El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha sigut el responsable d’anunciar la mesura municipal. Ha explicat que València, com altres grans ciutats espanyoles, pateix un mercat del lloguer «molt tensionado». Aquest afecta «a les persones treballadores i molt especialment a les persones joves a l’hora de poder emancipar-se».

El regidor ha assenyalat que encara que les «causes d’aquesta escassetat d’oferta d’habitatge són vàries, hi ha una evident sobre la qual hem d’actuar que és l’impacte que estan tenint tant la reconversió d’habitatges a apartaments turístics com l’apilament d’habitatges per part de fons d’inversió o fons voltor».

Sobre els 41 habitatges, Sanjuán ha admès que «no és un número determinant». No obstant això, ha matisat que «marca el full de ruta i ofereix una radiografia de la situació a la ciutat».

El regidor d’Hisenda ha reconegut que no és la mesura que solucionarà tots els problemes d’habitatge «però és una mesura que deixa clar que els qui venen a especular amb l’habitatge en lloc de tenir-la com un dret el tindran molt difícil a la ciutat de València».

Sanjuán ha explicat que «el llistat és dinàmic i anirà incrementant-se». A més, ha remarcat que és un procés amb «totes les garanties». «Les grans forquetes poden al·legar i poden traure els habitatges al mercat que és en el fons l’objectiu d’aquesta mesura, que no està feta per a cobrar més, està feta perquè no hi haja habitatges buits. Cada habitatge buit que isca al mercat per a no pagar aquest recàrrec en l’impost és un èxit».