duna
Operarios trabajando en la recuperación de la Malvarrosa.

L’Ajuntament de València realitzarà un estudi per a millorar els mecanismes de prevenció natural del litoral, tal com ha anunciat hui l’alcalde Joan Ribó, qui ha avançat “que el millor mecanisme el conformen les dunes, tal com s’ha comprovat durant el pas del temporal Gloria”.

Ribó ha explicat, que “a les platges del Sud les dunes han desaparegut en part però han sigut el gran mecanisme de prevenció que haurem de plantejar-nos a les platges del Nord“.

Amés, l’alcalde ha assegurat que estudiaran “amb calma” les possibles solucions preventives amb especialistes en costes. “És necessari que ho fem, perquè no pot ser que vinga un temporal de vent i arrossegament l’arena damunt del passeig o dels restaurants, i la manera d’evitar-lo segurament ha d’arribar són sistemes dunares de protecció o una cosa similar”, ha assegurat.

Maquines treballant en l’Albufera després de la borrasca Gloria.

L’ALBUFERA, PREOCUPACIÓ A LLARG TERMINI

Joan Ribó també ha parlat de la situació de l’Albufera i ha sigut sincer en explicar que “no va arribar a preocupar”. “L’aigua va pujar molt però fonamentalment era aigua dolça, i ara està desguassant per altura, per pressió natural, i no hi ha cap problema”.

No obstant això, ha assenyalat que la preocupació per l’Albufera “és a més llarg termini perquè necessita una aportació suficient d’aigua del Xúquer, i aqueix és un assumpte que està pendent en els plans hidrològics i que haurem d’abordar amb qui corresponga, evidentment des de la Confederació Hidrogràfica”.

Les platges sí que han estat en perill, un fenomen que d’alguna manera és nou perquè està associat al canvi climàtic. Estem analitzant tot els impactes que hi ha hagut, alguns d’ells molt seriosos tant a les platges del Nord com en les de Sud. Ara és el moment de demanar les ajudes corresponents, reparar els danys i retornar les platges a la normalitat com més prompte millor, però caldrà establir els mecanismes de resiliència enfront de fenòmens com este en el futur perquè, per desgràcia, hem de pensar que poden tornar a repetir-se”, ha conclòs.