reyes martí
Reyes Martí, Foto:JCF

És 8 de març i el calendari mana, hui és el dia de la dona treballadora i el tret de la mascletá ve a càrrec d’una dona, com no podia ser menys.

Reyes Martí torna a disparar el dia de la dona després de collir grans èxits en el 2018 gràcies al tret de la mascletá del dia 18 de març i ser la primera dona a disparar la nit del Foc, tal com va fer l’any passat.

La pirotècnica de Borriana, que dispara en la catedral de la pólvora des de l’any 2001, la majoria d’ocasions ho ha fet coincidint amb el dia de la dona. Enguany Reyes torna a fer-ho amb il·lusió , a pesar que sempre ha valorat el treball de totes les dones que, com ella, estan al capdavant d’una empresa de productes pirotècnics, per la qual cosa ha considerat que qualsevol d’elles era digna de disparar el dia 8 de març.

Però Reyes Martí és diferent, ella participa en la preparació i muntatge i és per això que de nou enguany s’ha guanyat el seu lloc en la plaça el dia en què s’homenatja la gran tasca que realitzen les dones, en aquest cas, les pirotècniques.

Reyes és la responsable de l’empresa familiar Pirotècnia Martí, dedicada a la pirotècnia des de l’any 1868, és la cinquena generació d’una família dedicada a la pirotècnia.

De xicoteta va demanar al seu pare, igual que feien els homes, poder fabricar i disparar carcasses i des d’aqueix moment ha adquirit un reconeixement empresarial i artístic.

Va ser la primera dona en disparar en la plaça de l’Ajuntament de València i en la Plaça de les Estreles d’Alacant, i des de l’any 2014, el dia 8 de març dispara la mascletà de les Falles de València a la plaça de l’Ajuntament, dedicada a les dones del món.

Entre els principals premis i reconeixements que posseeix, entre altres, es troben en
(1990)el Fadrí d´ Or pel meritori treball a les Festes Castelló, (2006) el Primer premi en l’III Concurs de Mascletaes Ciutat de Vila-real, (2006)la Conxa de Bronze en el 43 Concurs Internacional de Focs Artificials a Sant Sebastià, (2009) el Primer Premi en el XVI Festival Internacional de Piromusicals Ciutat del Ejido, (2009)el Primer Premi en el XX Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona…

Ara ja només queda escoltar les paraules de Marina Civera i Sara Larrazábal “senyora pirotècnica pot començar la mascletá” i gaudir del gran espectacle de Reyes.

La Ciutat de les Ciències acollirà un Festival de música amb dj´s i cantants valencianes