La EMT mantendrá el descuento del 50% en el bonobús durante los próximos seis meses

Ahir Pedro Sánchez anunciava com serà la desescalada a Espanya. L’estat d’alarma continua al país, de fet, el president del Govern presentarà en el Congrés una altra pròrroga. No obstant això, a partir del dilluns que ve, 4 de maig, comença la desescalada per províncies i illes.

El pla de tornada a la «nova normalitat», com va dir Sánchez, consta de quatre fases en funció de com evolucione la taxa de contagis i morts per Covid-19. És a dir, es pot avançar en les fases o retrocedir si empitjora el quadre sanitari. Si tot va com s’espera, cadascuna de les fases durarà entorn de dues setmanes.

Però, quan es podrà visitar a la família? Es pot anar a un bar? Estan permesos els enterraments amb grups de persones? Les dates que s’exposen de la desescalada són les previstes en tota la península, ja que algunes illes el 4 de maig passaran directament a la fase 1.

Cronograma orientativo sobre la desescalada y «nueva normalidad» en España. Fuente: Ministerio de Sanidad.

Quan es podrà eixir al carrer?

Si en el domicili viuen menors de 14 anys, ja poden eixir al carrer a fer passejos curts (regla 1-1-1-1) acompanyats d’un adult. En cas que no hi haja menors, la volta al carrer començarà l’11 de maig, quan s’inicie la fase 1 de la desescalada. Es podrà establir contacte amb altres persones si no es tracta de població vulnerable, com a majors o amb patologies prèvies. No obstant això, a partir del 2 de maig ja es pot eixir a passejar o a fer exercici durant una hora.

Es podrà anar als bars?

Fins a l’inici de la fase 1 (11 maig) no es podrà anar als bars. Abans sí que s’estaran oberts amb cita prèvia o per a demanar menjar a domicili. Però a partir d’ací l’aforament serà limitat en hostaleria, l’obertura d’hotels i allotjaments turístics dins de la mateixa província. En la fase 1, es podrà ocupar fins al 30% de les terrasses. En la fase 2 (26 de maig), s’obrirà l’espai interior de locals d’hostaleria amb un terç de l’aforament i solo per a servei de taules. A partir de la fase 3 (8 de juny), l’aforament s’ampliarà fins al 50%.

Quan es podrà visitar a familiars en residències?

Com són població de risc, les visites a les persones majors en centres no podran realitzar-se fins a la fase 3 (8 de juny). Però aquelles persones d’avançada edat que no estiguen en residències podran eixir a partir del 4 de maig a fer passejos o fer exercici. En la mateixa situació es troben els col·lectius de risc. Els centres de discapacitat i pisos tutelats podran rebre visites a partir de la fase 2 (26 de maig).

Es podrà viatjar en transport públic?

En la fase 0 (4 de maig) es realitzarà un increment progressiu de freqüències en el transport públic, especialment en hora punta. A més, en aquesta mateixa fase la distribució de l’ocupació prestarà especial atenció a l’habilitació d’espais per a persones amb discapacitat. Es preveu que en la fase 3 (8 de juny) estiga disponible el 100% dels transports públics.

Quan tornaran a obrir les perruqueries?

A partir de la fase 0 (4 de maig) està permesa l’obertura de perruqueries. En aquesta fase, les condicions són que es puga concertar cita prèvia i que el persones dispose de material de protecció individual. A més, podran fer-ho sempre que complisquen amb les restriccions d’aforament. Si no poden oferir cita prèvia, hauran d’esperar a l’11 de maig, amb una limitació de l’aforament del 30% i respectant la distància de seguretat.

Anar als centres comercials?

Es preveu que els centres comercials podran tornar a obrir en la fase 2 (26 de maig), amb una limitació de l’aforament del 40%. No obstant això, a partir de la fase 1 (11 maig) els xicotets comerços ja podran obrir, amb una limitació de l’aforament al 30% mantenint una distància mínima de dos metres entre clients.

Es podran visitar cinemes, teatres i centres religiosos?

A partir de la fase 2 (26 de maig) es reobriran cinemes i teatres. Això sí, amb limitacions i amb butaca preasignada sempre que complisquen també amb un terç d’aforament màxim. Els llocs de culte es podran visitar a partir de la fase 1 (11 de maig) amb l’aforament màxim d’un terç.

Quan serà possible anar a una segona residència?

A partir de la fase 2 (26 de maig), sempre que estiguen en la mateixa província.

Es reobriran els centres educatius i d’alt rendiment?

L’activitat en els centres d’alt rendiment es reprendrà en la fase 1 (11 de maig). Ho faran, si és possible, per torns. A més, es podrà realitzar un «entrenament mitjà» en les lligues professionals a partir del dia 11. Per part seua, els centres educatius tornaran a obrir les seues portes també en la fase 1. Això sí, només «per a la seua desinfecció, condicionament i el treball administratiu i preparatori dels docents i personal auxiliar».

En la fase 2 (26 de maig), els alumnes de 4t d’Això, 2n de Batxillerat, 2n d’FP de grau Mitjà i Superior i últim any d’Ensenyaments de règim especial podran tornar voluntàriament i dividits en grups de no més de 15 estudiants. Els laboratoris universitaris segueixen les mateixes pautes que els altres centres, igual que les instal·lacions cientificotècniques.

Quan es podrà viatjar amb avió?

L’obertura de fronteres és una possibilitat que, de moment, no contempla el Govern. L’Executiu haurà de consultar-lo amb els membres de la Unió Europea. A més, la mobilitat aèria està subjecta a acord europeu o internacional en matèria de seguretat.