La planta de Selecció d’Envasos Lleugers de Picassent, gestionada per Vaersa a través de Ecoembes, rep els envasos i els residus d’envasos de l’àrea metropolitana de València per al seu reciclatge. En la planta de Picassent separen i classifiquen els envasos segons el tipus, ja siguen de ferro, alumini o per colors infrarojos.

La selecció de residus ha de fer-se de forma manual en algun dels seus punts, això és necessari per al reciclatge dels envasos es realitze de manera correcta i es puga contribuir així a millorar la sostenibilitat ambiental.

Després de la classificació de residus, és el moment d’enviar-los als recicladors de Ecoembes. Aquest últim any hi ha hagut un creixement de més del 15% quant al reciclatge d’envasos. Això pot suposar un problema, perquè la capacitat de les plantes pot ser insuficient.

A més de la planta de Picassent, Ecoembes té instal·lacions a Alzira, Benidorm i Castelló, on també se centren en la classificació de residus d’envasos lleugers.

En els últims anys han experimentat un augment de la conscienciació ciutadana respecte del reciclatge. Mostra d’això són l’últimes dades de l’enquesta del CIS. Segons aquesta el reciclatge és l’hàbit més adoptat per a ser respectuós amb el medi ambient. Un 79,6% dels valencià recicla habitualment, i un 12,2% no ho fa habitualment, però estaria disposat a fer-ho. Un 7,9% també afirma que no està disposat a fer-ho.

Des d’Ecoembes creuen que el canvi de mentalitat és possible. El seu eslògan reflecteix la clau per a reciclar correctament. “El poder de la col·laboració” ha de ser, cada vegada més, una realitat.