la Nit de Nadal o Christmas Eve (en anglés) és una de les celebracions més populars que tenen lloc a tot el món.
És un costum molt arrelat, i se celebra la nit del 24 de desembre en milions de llars repartides per diferents països.
És una celebració plena de tradició, i encara que siga una de les dates més commemoratives entre els cristians, la festa s’ha estés tant que, hui dia , se celebra per diversos motius, no sols religiosos.
Que celebrem la nit de Nadal?
L’origen pagà d’aquesta celebració es remunta a una festa que els romans celebraven anomenada, Saturnalia, que començava el 17 de desembre i s’estenia fins al 25 de desembre amb la qual es festejava el naixement del sol segons els costums pagans de l’Imperi romà.
En aquestes festes era comuna el desenfrenament i excés en el menjar, beguda i sexe. A poc a poc, el festeig es va anar adaptant al cristianisme, deixant fora els excessos, però respectant els dies en què se celebrava la festa pagana.
Els cristians celebren la Nit de Nadal el 24 de desembre, a l’ésser la nit en què va nàixer Jesús, i entre els catòlics, és tradició ,acudir a mitjanit a la Missa de Gall, on es commemora el naixement de Jesús, celebració que va tindre lloc per primera vegada a Roma, en la basílica de Santa María Maggiore.
Tradicions de la nit de nadal
Existeixen molts rituals que any rere any es repeteixen, la tradició mana reunir-se a sopar amb la família i encara que el menú varia segons cada zona d’Espanya, el sopar es caracteritza per ser molt abundant, en la qual hi ha no falten les gambes, els llagostins i els torrons i massapans.
A més, és tradició que aqueixa nit el Rei d’Espanya emeta un discurs dirigit a tots els espanyols, el qual és retransmés per televisió.
La influència de la cultura anglosaxona ha importat la tradició que s’entreguen regals aqueix dia gràcies al Pare Noel o Santa Claus.
I el so de la simbomba, la pandereta i la botella d’anís, o de qualsevol licor, posen la nota musical a la nit amb la interpretació de les típiques nadales.