Els dies de vacances nadalenques són un bon moment per a gaudir d’una de les tradicions més especials a la nostra ciutat, la de muntar els pesebres i naixements.

Són molts els llocs de la ciutat que acullen aquestes obres d’art de tradició popular, des de mercats, esglésies, passant per comissions falleres.

L’Associació de Belenistes són els encarregats de realitzar alguns dels pesebres més espectaculars de la ciutat com el pesebre del Centre Comercial Nuevo Centro, el pesebre del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, el pesebre de la Universitat Catòlica Sant Vicent (Quevedo, 2), el pesebre de l’Aeroport de València, el pesebre del Museu de Ceràmica González Martí, el pesebre de l’Aquarterament de Sant Joan de Ribera (Albereda), el pesebre de la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir (Corona, 36), el pesebre de l’Església de Santa María de la Mar (Av. Port) i el pesebre de l’Església de San Fracescde Borja (c/Cuba, 53).

Betlem de l’Església de Sant Nicolás

Situat en la parròquia de Sant Nicolás de Bari de València,aquest pesebre vertical de cinc metres consta de més de cent figures i és obra de Pedro Ródenas. El Betlem es pot visitar de dimarts a divendres de 10.30 a 21.00 hores, els dissabtes de 10.30 a 19.30 hores i els diumenges d’11.30 a 21.00 hores.

Betlem de la Plaça de la Reina

Aquest pesebre de grandària natural, situat en la Plaça de la Reina, es pot visitar des del 5 de desembre al 7 de gener.

Betlem de l´ Ajuntament de València

El Saló de Cristall de l’Ajuntament de València acull des d’ahir dijous, el pesebre monumental de l’Ajuntament,compost per més de 300 figures, 250 animals i més de 400 complements artesanals, obra que està realitzada per l’Associació de Belenistes de València.

Betlem del Mercat Central

Aquest pesebre restaurat pels venedors del Mercat estarà instal·lat sota la cúpula  durant els pròxims dies i podrà visitar-se amb horari de mercat de 07.00 hores a 15.00 hores.

Betlem de la Basílica

La Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats acull també el seu el seu propi pesebre que compta amb més de 100 anys d’història i es caracteritza per les seues grans dimensions, ja que consta de 130 figures, d’estil tradicional, que ocupen quasi tot el camarí. El pesebre es pot visitar tots els dies de 8.00 a 13.30 hores i de 17.00 a 20.30 hores.

Betlem de la Galería Jorge Juan

Situat en la Galeria Jorge Juan (C/ Jorge Juan, 21), aquest pesebre es caracteritza per figures en moviment, que es poden visitar en l’horari laboral del centre comercial.

Betlem Monumental de Nuevo Centro

Situat a l’esplanada , ocupa 42 metres quadrats i compta amb més de 400 figures, aquest pesebre monumental de l’Associació de Belenistes de València, pot visitar-se del 22 de novembre al 5 de gener de 2020 amb horari de dilluns a diumenge de 10.00 a 21.00 h excepte els dies 24 i 31 de desembre l’horari del qual és de 10.00 a 20.00 h.

Betlem en Centre de Artesanía

El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, situat al costat del MUVIM, compta amb un pesebre de fins a 60 figures de 31 centímetres d’altura, modelades en fang , creades per l’artesà valencià Enrique Villagrasa. Aquest pesebre es pot visitar, després del pont de desembre, de dilluns a divendres de 10 a 13.30 hores i de 16 a 19.00 hores.

Betlem Napolità en el Museu Nacional de Ceràmica

Aquest pesebre pot visitar-se des del 8 de desembre fins al 2 de febrer en el Museu Nacional de Ceràmica en la planta baixa , al costat de la sala de les carrosses. Les figures van ser tallades per diferents escultors de Nàpols durant el segle XVIII.

Betlem del Barri Roca

Aquest Betlem és un dels més nombrosos ,quant a figures es refereix,  d’Espanya. Situat en el Barri Roca, a només 15 minuts de la ciutat de València, acull més de 6000 peces en 50 metres quadrats de Betlem. 

Betlems de Comissions Falleres

Les comissions falleres també se sumen a la tradició i són moltes les que munten pesebre.

Alguns dels més espectaculars els trobaràs en les falles , Creu i Mislata,  Indústria-Santos Justo i Pastor, Nàquera-Lauri Volpi (Burjassot), Ramiro de Maeztu-Humanista Furió, Duc de Gaeta-Pobla de Farnals, Grups Verge del Carmen,  Exposició-Misser Mascó, l’Equador-Alcalde Gurrea, Arxiduc Carles-Músico Gomis,  Avinguda de l’Oest, Santiago Rusiñol-Comte de Lumiares, Maestro Valls-Marí Albesa, Pintor Goya-Brasil, Santa Maria Micaela-Martí l’Humà, Sant Vicent-Amparo Iturbi…guanyadors del concurs organitzat per Junta Central Fallera.

I en la Germandat del Stm Ecce-Homo i el de la Confraria de Granaders de la Stma Verge dels Dolors Coronada en la Setmana Santa Marinera.