Els cinc pesebres indispensables de València per a veure per Nadal

La ciutat ofereix nombrosos pesebres per a visitar de manera gratuïta en estes dates: des d'un pesebre napolità del Segle XVIII fins al pesebre vertical més gran d'Europa.

La ciutat de València està bolcada en la celebració de les festes nadalenques amb activitats per a totes les edats com la pista de gel i el tiovivo de la Plaça de l’Ajuntament, Expojove o la Fira d’Atraccions. A tot aquest oci se li suma la decoració d’aquestes dates amb la instal·lació de nombrosos pesebres amb els quals commemorar la part més històrica i religiosa del Nadal.

A continuació t’oferim un llistat amb alguns dels pesebres indispensables que no pots perdre’t de València.

El pesebre de Sant Nicolás

La parròquia de Sant Nicolás ha instal·lat un pesebre vertical únic a Europa, amb 5,5 metres d’altura. Compta amb més de cent figures humanes i és obra de Pedro Ródenas, “combina la plasticitat i il·luminació per a dotar l’escena dels efectes òptics i l’espectacularitat necessària als seus cinc metres i mig d’altura”.

L’inici de la narració del pesebre comença en la part alta, on es representa el Palau d’Herodes i l’empadronament de José i María; la següent escena representa els carrers de Belém, on van cercant posada; apareix un mercat i l’estable de la posada on es quedaran finalment; finalment, està l’escena de la caravana dels Reis Mags. Les figures, fetes amb suro blanc i masilla, compten amb diferents dimensions, entre 30 i 16 centímetres, i en el pesebre s’ha disposat, a més, vegetació tant natural com artificial.

Belén de l’Ajuntament de València

El Saló de Cristall del consistori valencià acull una vegada més un pesebre monumental de l’Associació de Belenistas de València. El pesebre està format per més de 500 figures (300 humanes, 250 animals i 400 complements artesanals), moltes d’elles elaborades per escultors com José Luis Mayo, Montserrat Ribes o Daniel Alcantara, entre uns altres.

A més del naixement destaca la instal·lació d’un poblat llunyà, un riu o l’anunciació als pastors, una sèrie d’escenes que es completen amb la cavalcada dels Reis Mags o la cova del naixement.

Belén del Mercat de Colón

El Mercat de Colón ha tornat a vestir-se de festa per a la celebració del Nadal. A més de tots els adorns instal·lats i d’un arbre monumental presidint l’entrada del carrer Conde Salvatierra es troba també el pesebre realitzat per l’Associació de Belenistas. Este pesebre pot veure’s en entrar pel carrer Jorge Juan i malgrat ser el mateix d’anys anteriors en esta ocasió ve envoltat de nombrosos globus blancs que decoren i abrigallen a les figures.

Belén del Mercat Central

Des del passat 4 de desembre, el Mercat Central de València té instal·lat el seu tradicional pesebre que ocupa l’espai central de l’edifici sota la cúpula. El seu muntatge ha sigut el resultat del treball de deu venedors després de sis mesos de restauració d’algunes figures recuperades de l’antic pesebre.

El nou pesebre compta amb nous elements com el palau d’Herodes, una cascada i un naixement emplaçat en una cova més gran que l’anterior pesebre. A més, no mancada la instal·lació d’un xicotet mercat tradicional on es reprodueixen els productes d’alimentació més típics de l’època.

El pesebre napolità

El Museu Nacional de Ceràmica del Palau del Marqués de Dos Aguas ha instal·lat el pesebre napolità del segle XVIII format per prop d’una trentena de figures amb grandàries de 10 a 40 centímetres i realitzades amb filferro, estopa, terracota i fusta tallada. A més, els ulls estan fets amb vidre i les robes que vesteixen són teixits de l’època.

Este pesebre destaca també pel temps de la seua instal·lació ja que no es desmunta fins al mes de febrer pel que el públic disposa de dos mesos per a poder visitar-ho. L’entrada d’accés és gratuïta i està obert de dimarts a dissabte de 10-14 hores i de 16-20 hores, mentres que els diumenges i festius únicament es manté l’horari de matí (excepte 1 i 6 de gener, dies on el museu romandrà tancat).

Así es el primer premio de belén más innovador de Valencia