Transporte metropolitano

José Vicent Andreu és l’alcalde d’Albuixec des de fa unes quatre legislatures. També presideix la Mancomunitat de L’Horta Nord i que engloba als municipis de Puçol, El Puig, Rafelbunyol, La Pobla de Farnals, Massamagrell, Massalfassar, Museros, Emperador, Albuixec i Albalat dels Sorells donant servei a 80.000 habitant en matèria, sobretot de Serveis Socials. Andreu sosté que el Govern Central no està prestant l’atenció que es mereixen els valencians i confessa que li agradaria que L’Horta Nord tinguera una única Mancomunitat amb 23 municipis.

P: Tal vegada les Mancomunitats siguen encara grans desconegudes per a la majoria dels ciutadans Com funciona i quins serveis ofereix la que vostè presideix, la de l’Horta Nord?

La Mancomunitat porta ja 30 anys oferint servei als veïns de la comarca. En els seus inicis s’encarregava de la depuració d’aigües iel asfaltat de carrers i camins. Actualment també s’encarrega de l’atenció al consumidor i oferim altres serveis com la gestió i tramitació d’expedients. La Mancomunitat imparteix també tallers en centres escolars, així com tríptics informatius de matèria de consum. Però si alguna cosa destaca en la gestió de la institució són els Serveis Socials ja que es para esment a persones depenents i que necessiten algun tipus d’ajuda.

P: Quina opinió té la renda garantida?

La renda garantida és una ajuda i ha de seguir donant-la. Però també sóc de l’opinió que, com la Mancomunitat està sanejada, haurien de permetre’ns poder oferir treball a certes persones perquè perceberen un salari més digne i d’aquesta manera se sentiren útils. Per desgràcia nosaltres no podem fer res sobre aquest tema fins que Montoro no ens done aqueix permís.

P: El transport Metropolità està molt d’actualitat i ha causat certa revolada al no veure’s reflectida cap partida en els PGE.

El que està fent Rajoy amb el tema del transport a València és una vergonya. L’àrea metropolitana de València té una població de quasi dos milions de persones i en conte al transport estem molt darrere de moltes ciutats que sí se’ls ha concedit ajudes. L’única cosa que necessitem són 38 milions per a millorar la mobilitat, que per a uns pressupostos estatals no és gens. És una quantitat molt xicoteta. Rajoy i Montoro ens marginen i sembla que som els últims de la cua.

P: I com afecta aquesta qüestió a la Mancomunitat?

Molt senzill. Un trajecte d’uns cinc quilòmetres com el qual pugues haver-hi entre Albuixec i la Pobla de Farnals, amb tren de rodalies costa hora i mitja. Una persona qualsevol no pot tardar més a fer aqueix trajecte amb tren que caminant. I açò per a persones com jo que estem molt bé de salut pot semblar-nos una ximpleria perquè amb no agafar el tren i anar caminant, suficient. Però les persones majors amb dificultats per a la mobilitat, necessiten un transport ràpid per a poder desplaçar-se.

P: Quin seria el projecte que més li preocupa en aquests moments?

Abaratir. Aqueixa és la meua obsessió com a president de la Mancomunitat. Abaratir serveis i ampliar els serveis que oferim. D’aquesta manera seria una Mancomunitat forta com la de L’Horta Sud. En aquesta comarca hi ha dues Mancomunitats, la que presidisc jo i la del Carraixet i el meu desig és que al final, les dues s’acabaren fusionant en una amb 23 municipis. Tant de bo ho aconseguim ràpid.