28-M | ¿Cuánto cuestan las elecciones autonómicas y municipales en Valencia?

CRISTINA CORREDERA – Es pot valorar el vot sense cap mena d’influència política? Teòricament sí, i per a això existeix la jornada de reflexió. Avui, dissabte 9 de novembre, dia immediatament anterior a l’elecció, no podem rebre propaganda electoral.

Ens trobem en període comunament conegut com a “jornada de reflexió” encara que no és un terme oficialment encunyat per cap institució. No obstant això, la primera vegada que vam veure esta expressió va ser abril de 1977 en una breu nota sobre el Consell de Ministres presidit per Adolfo Suarez. Algun dels presents en aquella assemblea va haver de proposar aquest terme sense, probablement, imaginar que ho encunyaria fins al dia d’avui.

Però, Què queda prohibit en la jornada de reflexió?

“No pot difondre’s propaganda electoral ni realitzar-se cap acte de campanya electoral una vegada que aquesta hi haja legalment acabat” així ho arreplega l’article 53 de la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG). Per tant, queda prohibida la difusió de contingut propagandístic tant en els mitjans de comunicació, xarxes socials, internet, o en qualsevol acte polític.

També estan prohibides les enquestes electorals, no es pot publicar cap resultat d’estimació de vot o similar durant els cinc dies previs a les eleccions.

Per a què serveix realment del dia d’avui?

Molts ja tenen el seu vot clar molt abans, uns altres fins i tot ja van votar per correu. Però aquest dia, precisament serveix per a aquells indecisos que necessiten una mica més de marge per a llegir detingudament els programes polítics de cada partit i resoldre els seus dubtes.

Què ocorre si s’incompleix la llei?

La pena per als quals se salten les prohibicions arreplegades en la llei és “presó de tres mesos a un any o la de multa de sis a vint-i-quatre mesos”, així ho indica la LOREG en el seu article 144.

reflexión
Ley Orgánica del Régimen Electoral General (LOREG). Artículo 144.

Hi ha jornada de reflexió en altres països?

Podem trobar com a exemple de país amb major grau de restriccions a l’Argentina. En la seua anomenada veda electoral queda prohibida la venda d’alcohol, els espectacles a l’aire lliure, representacions a l’aire lliure i esdeveniments esportius. A més, d’aquelles limitacions comunes al nostre país com la prohibició de les enquestes i els actes de propaganda. A Europa, alguns països tenen impediments semblants als nostres, aquests són Itàlia, Portugal i França. No obstant això, en altres països com els Estats Units i Alemanya, no existeix aquest dia de reflexió.

La pregunta que molts es fan ara és la utilitat d’aquest dia en l’era digital. La revolució del Tuit guanya la batalla en el camp de la llibertat d’expressió, i ja és imparable.