Cuándo y cómo será la desescalada en la Comunitat Valenciana
La Policía Local de Valencia en un control dentro de unos túneles de la ciudad.

La Comunitat València opta per la mà dura. Tot apunta al fet que no tornarem a la normalitat dins de 15 dies. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fixat uns ardus criteris per a començar a parlar de desescalada. A més, ha avançat que serà lenta i gradual.

L’executiu autonòmic ha descartat una desescalada ràpida en la seua compareixença. Puig ha recordat que “estem millor, però encara no estem bé”. Per això, encara no s’han fixat les pautes per a la desescalada. De moment únicament s’han fixat les restriccions durant 15 dies més. Això sí, Puig ha donat unes quantes pinzellades sobre com i quan serà.

El president de la Generalitat apunta al fet que al març es podrà flexibilitzar alguna restricció. Això no vol dir que vaja a ser una desescalada “ràpida, imminent i sense seguretat”, descarta Puig. “Només s’hauran de complir les mesures el temps que siga necessari, ni un dia més” sentència el president.

De moment, ni en la reunió Interdepartamental s’ha parlat de desescalada, segons ha confirmat Puig. No obstant això, durant la nova pròrroga serà un tema que es posarà sobre la taula. “Tenim dues setmanes per a plantejar aquestes qüestions”, ha assenyalat Puig.

Requisits per a la desescalada

Per a entrar en la recta final cap a la volta a la normalitat, el president ha assenyalat que la incidència desitjable ha de ser de 50 casos per cada 100.000 habitants. D’aquesta manera, considera que així es tindria controlada l’expansió. Amb aquestes dades s’assegura, també, un baix nivell de pressió hospitalària.

Aquest criteri és poc esperançador si es té en compte la incidència acumulada actual. Segons l’última actualització, és de 777,07 casos per cada 100.000 habitants. Una xifra «insuportable», segons el parer del dirigent autonòmic. La mitjana espanyola és de 540,30 casos pel que encara continua sent la més alta del país. En definitiva, el risc és extrem i reduir la incidència als valors establits pot resultar una tasca complicada en tan sols 15 dies.

La decisió sobre la desescalada, segons Puig, s’adoptarà en funció les dades i indicadors de la recta final d’aquest mes. El procés dependrà també de l’avanç dels nous ceps del coronavirus.