Los sanitarios valencianos alertan: el Covid y la gripe saturarán las urgencias
Paciente esperando en un box de un hospital Ribera.

El risc de co-circulació de Covid i grip estacional aquest hivern és alt i resulta més que “probable”. Així ho han assegurat especialistes en Medicina Preventiva del grup sanitari Ribera davant l’augment de la pressió en urgències.

El doctor José Antonio Delgado, cap de Medicina Preventiva del Hospital Universitari del Vinalopó (Elx), ha advertit del risc d’aquesta co-circulació. “Augmenta considerablement els problemes de salut per a la població vulnerable i amb el risc de patir malalties greus. De manera directa també afectarà l’increment de la pressió en les urgències i hospitalitzacions”.

Per al doctor Antonio Valdivia, cap del Servei de Medicina Preventiva del Hospital de Dénia, en la situació actual aquesta co-circulació de diferents virus respiratoris “fa previsible un major volum de consultes per infeccions respiratòries i possibles complicacions per infecció simultània per diferents virus en una mateixa persona”.

El seu homòleg a l’hospital Ribera Povisa, el doctor Jorge Cavero, considera que “la intensitat de tots dos virus aquest hivern és difícil de determinar ara mateix”. No obstant això, assenyala que “implicaria un nou repte per al sistema sanitari”.

Segons Cavero, existe un conjunt de factors que poden complicar el panorama. La possible circulació de ceps no inclosos en la vacuna; el canvi en la immunitat de les persones per la baixa exposició al virus durant les anteriors temporades; i l’actual estat de salut general de la població, són les tres circumstàncies que complicarien l’hivern.

ELS MENORS DE 60 ANYS, ELS MÉS DESPROTEGITS

Sobre si el virus de la grip s’espera més forta enguany, la resposta és que sí. El doctor Delgado explica que un menor ús de la màscara, sumat a la falta d’immunitat per absència d’infeccions per la grip estacional en anys previs, podria ser motiu de “una temporada de grip més elevada amb més casos greus”. No obstant això, el doctor Valdivia, per part seua, confia que “la vacuna de la grip siga efectiva”.

El doctor Valdivia creu que la població de més edat continuarà vacunant-se com fins ara. No obstant això, el problema es veurà en els menors de 60 anys. En aquest grup “cal esperar un repunt més significatiu de la incidència del Covid i la grip”. En això influeix, a més, la volta als col·legis sense màscares, la qual cosa facilita el contagi entre els xiquets i adolescents i d’aquests a les seues famílies.

LA PÈRDUA DE GUST I OLFACTE TORNA ALS PACIENTS COVID

Els símptomes actuals del Covid són molt similars a una grip o un catarro comú. “Encara que s’observa amb major freqüència mal de cap i torna a haver-hi pèrdua de l’olfacte i/o gust en alguns casos”, segons explica l’especialista de l’Hospital de Dénia.

Per a intentar no saturar els centres d’Atenció Primària i les Urgències dels hospitals, els professionals recomanen acudir al metge en els casos en els quals la febre alta persistisca; quan hi haja sensació de falta d’aire i opressió de pit o abdomen; marejos persistents; confusió; dificultat per a despertar-se; convulsions; falta d’orina; dolor muscular intens i agreujament de la malaltia crònica de base si la té. En xiquets, falta d’interacció, deshidratació, color blavós dels llavis i amb menors de 12 setmanes qualsevol quadre febril.

PER QUÈ AUGMENTEN ELS VIRUS A L’HIVERN?

Entre els factors que més influeixen en la proliferació i contagi d’aquests virus respiratoris, destaquen la temperatura i humitat. També influeix un major temps de contacte en espais tancats facilitant la transmissió de virus en els mesos més freds. “Durant els mesos d’hivern, els virus respiratoris viuen i es repliquen millor. Per això, quan baixen les temperatures tenim més casos”, afigen els experts.

Així mateix, influeixen els canvis bruscos en la temperatura corporal i el mal estat físic/sanitari. També les malalties cròniques mal controlades i una edat avançada són les causes que el sistema immunitari pot tenir una resposta menys efectiva enfront de l’agressió d’aquests agents infecciosos.

Per a prevenir els contagis, les recomanacions són les que tant s’han repetit en la pandèmia. D’una banda, portar una higiene de mans adequada i mantenir l’ús de màscara en zones amb risc. Entre els espais de risc es trobes llocs tancats com a centres sanitaris o sociosanitaris, farmàcies, etc.