No hi haurà canvis en la normativa vigent de la Comunitat Valenciana. Durant dos setmanes més, l’autonomia comptarà amb les actuals restriccions. Així ho ha anunciat hui el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la celebració de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19.

Durant la compareixença, Puig ha reconegut que existeix “un repunt significatiu” dels contagis. Davant el nou escenari de la pandèmia, el líder del Consell ha assegurat sentir-se “preocupat”. Per això ha advocat per mantenir “prudència i cautela”.

“La Comissió Interdepartamental ha decidit prorrogar l’actual marc d’obertura consolidada”, ha avançat. No obstant això, Puig ha assenyalat que han matisat algunes modificacions puntuals. Aquestes entraran en vigor aquest dijous 1 de juliol i estaran vigents fins al dia 15 del mateix mes.

Davant la nova situació, el president ha demanat paciència. “Només ens queden dos mesos per a arribar a un nivell de vacunació determinant. Només dos mesos per a aconseguir la immunitat de grup“.

JOVEN EN RISC

Puig també ha posat el focus en els joves, el grup més vulnerable hui dia enfront del coronavirus. “Vull llançar un missatge clar als joves. Vosaltres vau salvar als vostres avis amb una maduresa i responsabilitat admirables i ara teniu el deure de preocupar-vos de vosaltres mateixos i heu de preocupar-vos també de la situació dels vostres pares que en molts casos no estan immunitzats al 100%”.

“No val alçar els músculs i pensar que la pandèmia s’ha acabat perquè no ho ha fet. Cap es pot confiar perquè seria irresponsable, insensat i egoista. És cert que s’ha reduït molt la mortalitat i les hospitalitzacions però el COVID persisteix i és una amenaça“, ha advertit Puig. A més, el president ha avançat la nova data de vacunació de les persones de 30 a 39 anys per a accelerar la vacunació dels joves.

RECOMANACIÓ DE L’ÚS DE MASCARETA

D’altra banda, Puig ha demanat precaució a l’hora de deixar d’usar la mascareta. El cap del Consell ha recomanat la seua utilització i ha anunciat la publicació d’una guia amb recomanacions per a generar espais segurs i lliures de coronavirus.

“La Comissió Interdepartamental ha aprovat la recomanació que l’ús de la mascareta a l’aire lliure s’utilitze. En general pensem que és bo que la mascareta continue utilitzant-se, és la recomanació que fa la Generalitat”. Puig ha conclòs demanant “màxima cautela” i ha assegurat que “més val prevenir que curar”.

FRE EN LA DESESCALADA I OBERTURA DE CASALS

Respecte a les mesures aprovades, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assenyalat que fonamentalment és “aplicar la modificació que s’ha produït amb l’entrada del Reial decret llei 3/2021 respecte a l’ús de la mascareta. També hem introduït dins del transport el metre, que no apareixia en aquest Reial decret”.

D’altra banda, el Consell ha contemplat l’obertura dels casals de les seus festeres en el conjunt de la Comunitat Valenciana. No hi haurà horari d’obertura i això hauran de regular-ho els ajuntaments.

En el seu interior podran portar-se diverses activitats i no solament les administratives. No obstant això, Barceló ha avançat que si es consumiran begudes i menjar hauran d’acollir-se a les limitacions de l’hostaleria pel que l’aforament només podrà ser del 50%.