Puig

El President del Consell, Ximo Puig, ha sigut el responsable de tancar l’acte de lliurament de les Altes Distincions de la Generalitat Valenciana que este matí ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana.

Puig ha dirigit les seues primeres paraules als municipis més afectats per l’últim episodi de la gota freda, especialment de la Vega Baixa i ha ressaltat les labors de rescat i assistència de totes aquelles persones que van ajudar i que hui a més han sigut premiades. A més, ha assegurat que des de la Generalitat es posaran “els recursos necessaris per a alçar junts la Vega Baixa”.

Puig ha elogiat també la “diversitat” de la terra valenciana tant a nivell territorial com cultural on ha assegurat que “les llengües conviuen en harmonia”. “Som una terra diversa en orígens, paisatges, llengües, gèneres, orientacions sexuals, ideologies i identitats. I aqueixa àmplia varietat és la nostra gran riquesa”, ha afegit, “per això, aquest 9 d’Octubre, dia de tots els valencians i valencianes, vull enaltir la diversitat que ens caracteritza com a poble”.

A més de la diversitat, el president del Consell ha volgut posar èmfasi en la pluralitat i ha assenyalat que la Comunitat Valenciana és una terra amb “cinc milions de formes diferents d’entendre la vida, una per cada valencià i valenciana. Eixa pluralitat, no hi ha dubte, és un valor afegit”.

Puig lliura les seues distincions als equips de resposta civil i militar que van treballar en la gota freda.EFE/ Manuel Bruque

La infrafinanciació, la gran reivindicació del 9 d’Octubre

“Els valencians portem anys, molts anys, reclamant un sistema de finançament autonòmic just que faça viable l’autogovern i assegure el treball i el benestar que mereixem”, ha començat Puig per a posar l’accent en la principal reivindicació dels valencians: la infrafinanciació.

“En la passada legislatura vam fer un avanç en tres direccions: en primer lloc, s’ha cohesionat la societat valenciana darrere d’aquesta reivindicació (…); en segon lloc, el problema valencià ha entrat en l’agenda política i mediàtica estatal (…); i en tercer lloc, s’ha produït la convergència real en les despeses”, ha indicat.

Per això, el president de la Generalitat ha reclamat la necessitat que Espanya “isca de la paràlisi institucional”. “Necessitem un Govern estable i un Parlament que entenga la diversitat territorial i garantisca la igualtat entre els espanyols”, ha sentenciat.

Pablo Casado i José Luis Ábalos conversen a l’inici de l’acte institucional del 9 d’Octubre. EFE/Manuel Bruque

La taronja valenciana en el centre del debat

Ximo Puig també ha volgut dedicar unes paraules per a parlar de la situació internacional que afecta a la Comunitat Valenciana i ha assegurat que “vivim temps convulsos” on “la por i la incerteza fan dels populismes el cavall de Troia amb la condició d’erosionar els valors europeus”.

El líder del PSPV ha demandat una major “obertura mental” a més de “capacitat d’adaptació” en considerar que són dos requisits fonamentals davant situacions com “les migracions i els refugiats” que ocupen avui dia el centre de la política europea i ha criticat “el proteccionisme cultural” assegurant que és “més perillós que el proteccionisme aranzelari recuperat pel President dels Estats Units contra la taronja valenciana”.

“Enfront de la desconfiança, necessitem recuperar amb força la fe en el futur, en el progrés i en el canvi social. Hem de tenir confiança en nosaltres i confiança en el demà”, ha declarat.

El president de la Generalitat lliura a Francis Montesinos l’Alta Distinció. EFE/ Manuel Bruque

Quatre anys del Pacte del Botànic

Després de la primera legislatura de el  tripartit finalitzada, Puig ha fet balanç i ha recordat el seu primer discurs del 9 d’Octubre en 2015 on va defensar la necessitat d’obrir una nova etapa col·lectiva marcada per “la reaparició dels drets perduts, la reconstrucció social i econòmica i el renaixement de la Comunitat Valenciana”. Després d’eixa primera reflexió, el cap del Consell ha expressat el convenciment que la Comunitat ha “avançat” sense l’ús de “triomfalismes” i “amb humilitat”.

No obstant això, ha afegit que en esta segona legislatura toca “un impuls”. “De la reparació i la reconstrucció hem de passar a un període marcat per la consolidació, la cohesió i el creixement. La consolidació democràtica dels avanços aconseguits en els últims quatre anys. La cohesió social i inclusiva que no deixa a ningú fora ni darrere. I el creixement innovador, sostenible i compromès amb l’emergència climàtica. Estes són les claus del futur valencià per al nou Renaixement“, ha remarcat.