El president de la Generalitat, Ximo Puig, va participar ahir en el programa de debat Àgora dirigit i presentat per la directora de 7 Televalencia, Sylvia Costa i que es va retransmetre a nivell autonòmic.
La primera part de l’entrevista es va centrar en l’actualitat política i que passa per la situació que està travessant Catalunya. El Cap del Consell va afirmar que “és un drama” el que està ocorrent i va afegir que Catalunya “no pot ser indiferent per a la Comunitat Valenciana ja que hi ha una relació cultural i històrica important”.
Puig va afirmar que el problema d’Espanya “no és sol Catalunya, ja que necessitem reformes profundes en el sistema de finançament i una distribució consensuada de les inversions així com destacar la singularitat dels territoris i la igualtat entre els ciutadans”.
Un altre dels temes que es van posar damunt de la taula va ser el del finançament. El Molt Honorable va comentar que la Comunitat Valenciana travessa una situació de “infrafinanciació”, un fet que es necessita solucionar de manera “urgent” perquè “necessitem una reforma del repartiment dels diners perquè la Comunitat Valenciana, així com altres autonomies, suporta la major part dels serveis públics fonamentals com la sanitat i l’educació”.
“Al novembre presentarem el pla de millora del servei de rodalies que hem acordat amb el Ministeri de Foment i que està dotat d’uns 800 milions d’euros”, va informar Ximo Puig recordant el contingut de la reunió que va mantenir amb el ministre Íñigo de la Serna el dia anterior on es van plantejar qüestions relacionades amb l’engegada del Corredor Mediterrani.
La qüestió de la celebració de el ‘9 d’Octubre’ va abastar gran part del programa. El president de la Generalitat, qui va respondre algunes preguntes que li van plantejar ciutadans de Castelló, València i Alacant, va assegurar que celebrarà el dia de la Comunitat “amb orgull per ser valencià del nord i del sud, de la costa i de l’interior, en castellà i en valencià, d’Estellés i de Miguel Hernández”.