A la Comunitat Valenciana la vacunació avança ràpidament, mentre que la incidència acumulada es manté en descens per davall de la mitjana nacional. Dos indicadors a tindre en compte per a posar fi a l’ús de la mascareta. El control de la pandèmia llança llum sobre la possibilitat de desprendre’ns d’ella de cara a l’estiu. Sobre aquest tema, el president de la Generalitat, Ximo Puig , ha manifestat ser “partidari” de no usar-la “en alguns espais oberts”.

“Ara sabem que en els espais oberts hi ha una possibilitat de contagi molt inferior”. Així va justificar la seua postura aquest matí el president qui s’ha mostrat “partidari” de deixar d’usar-la en exteriors . En concret, “en espais naturals o les platges”. Malgrat la seua voluntat, el president ha recordat que encara “és absolutament obligatòria”. En aquest context, encara que sense apuntar a una data concreta, Puig ha destacat que “si continuem així aquest estiu serà molt millor que l’estiu”.

La Comunitat Valenciana aconsegueix la incidència mínima

Fernando Simón, director del Centre Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAE), va assenyalar la fi de l’ús de la mascareta en exteriors quan la incidència acumulada siga menor de 150 contagis per cada 100.000 habitants . I si és de 50 millor, afig Simón.

“En exteriors, l’ús de les mascaretes és possible que en no molts dies es puga ja reduir”, va explicar Simón. En canvi, la Comunitat Valenciana ja ha superat l’objectiu fixat per Simón. Les últimes dades de la Conselleria de Sanitat registren una incidència de 29,84 casos. Amb aquestes referències, la Comunitat Valenciana podria ser de les primeres a dir adeu a la mascareta.

La immunitat de ramat

D’altra banda, es fixa com a objectiu aconseguir la immunitat de ramat per a poder deixar d’usar la màscara . Per a això, el 70% de la població haurà d’estar vacunada. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana avança ràpidament el procés de vacunació. Aquesta setmana ha començat una nova etapa en la vacunació amb la immunització de les persones entre 51 i 59 anys. El pronòstic de vacunació del Govern autonòmic és d’aconseguir la immunitat de ramat el 31 d’agost, data en la qual la mascareta desapareixeria.

En suma, la desescalada progressiva condueix a un estiu sense mascareta. Fins que arribe el moment, la mascareta continuarà sent obligatòria. De moment és necessari el seu ús en qualsevol espai públic tancat o obert, inclòs en les platges.