"Paciente cero" coronavirus

La vacuna contra el coronavirus podria estar més a prop. Un grup de farmacèutics estatunidencs ha realitzat les primeres proves en humans amb resultats satisfactoris.

Segons ha informat la farmacèutica Moderna Inc., responsable del projecte a Cambridge (Massachusetts), ja ha finalitzat la primera fase d’experimentació. En ella s’ha demostrat el “potencial per a evitar la malaltia de COVID-19” amb resultats “positius”.

De seguir per aquest camí en les pròximes fases, la vacuna coneguda com mRNA-1273 podria distribuir-se a la fi d’enguany als Estats Units. En el cas del mercat internacional, aquesta podria arribar al començament de 2021.

PRIMERES PROVES EN HUMANS

Els experiments van començar amb un assaig pre-clínic en animals. La vacuna va evitar que el virus avançara en els pulmons dels ratolins demostrant la seua efectivitat.

Posteriorment va arrancar la primera fase que va comptar amb 45 persones sanes. Totes elles van ser dividides en tres grups per a administrar-los dosis diferents. La vacuna va ser “ben tolerada” i els participants van desenvolupar anticossos contra el coronavirus des de la primera dosi.

A més, s’ha avançat que la dosi més alta (250 micrograms) no s’utilitzarà. Des de la farmacèutica han comprovat que amb les dosis més baixes s’obtenen els mateixos resultats. “Com més baixa és la dosi, més bovines podrem fer”, van assenyalar en una entrevista de The New York Times.

ARRANCA LA FASE 2 AMB 600 PERSONES

Després d’haver finalitzat la primera etapa de desenvolupament, la companyia biotecnològica ha arrancat la Fase 2. En ella participaran 600 persones i de tornar a obtenir resultats positius es passarà a una tercera etapa.

L’objectiu és aconseguir la Fase 3 el mes de juliol. En cas d’èxit, se sol·licitaria un permís regulador per a comercialitzar (BLA) i iniciar així el seu camí en el mercat sanitari.