Las respuestas a todas las incógnitas sobre el cierre perimetral de Valencia: qué se puede hacer y a dónde se puede ir
La Policía Local de Valencia durante un control.

Hui arranca el primer cap de setmana de tancament perimetral de les localitats valencianes de més de 50.000 habitants, entre elles la ciutat de València. A partir de les 15.00 hores d’aquest divendres i fins a les 06.00 hores del dilluns, un total de 16 municipis quedaran totalment tancats per a entrada o eixida excepte motius justificats.

Cal recordar que d’aqueixos 16 municipis són 9 a la província d’Alacant (Alacant, Elx, Benidorm, Alcoi, Orihuela, Elda, Petrer, Torrevieja i Sant Vicent del Raspeig); 5 en la de València (València, Gandia, Paterna, Sagunt, Torrent); i dos a la província de Castelló (Castelló de la Plana i Vila-real).

Davant la novetat de la normativa, són moltes els dubtes que poden sorgir aquests dies. Per a tractar de donar resposta a aqueixes qüestions, la Policia Local de València ha editat una guia amb la qual exposa els dubtes que genera la nova restricció.

Què pot fer un ciutadà que viu a València però treballa el cap de setmana fora de la ciutat; pot o no pot tornar a casa un estudiant que assisteix a la universitat fora de València; o si és possible desplaçar-se a punts pròxims a la capital com El Saler, són algunes dels nombrosos dubtes plantejats.

P. El confinament de València els caps de setmana i festius afecta al desplaçament a les pedanies del Perellonet i El Saler?

R. En trobar-se aquestes pedanies dins del terme municipal de València poden efectuar-se aquests desplaçaments. No obstant això, en cas de tractar-se de segones residències, li recomanem que no ho faça. Val la pena no fer-ho ara i poder dur-ho a terme més endavant.

P. Viu en un poble que no es trobarà confinat perimetralment. Els caps de setmana visitaré als meus pares que viuen en un municipi de més de 50.000 habitants. Els meus pares ja són majors i aprofite per a anar a fer-los la compra, endreçar la casa i altres tasques, Podré continuar fent-ho?

R. Sí. L’atenció i cura de persones majors està exempta d’aqueixa limitació encara que no és necessari que vaja tota la família a veure als avis, limitant-se a les persones estrictament necessàries. La resposta és vàlida també si tots dos municipis tenen limitació de mobilitat els caps de setmana i festius.

P. Viu a València i pas els caps de setmana en una segona residència situada en una població de la Comunitat Valenciana que no es trobarà confinada, Puc continuar fent-ho?

R. Si ix de la ciutat abans de les 15.00 hores del divendres i no retorna a la mateixa fins a passades les 06.00 hores del dilluns pot fer-ho. Però des de PLV li recomanem que no ho faça. És millor quedar-se en el domicili habitual i limitar al màxim els desplaçaments.

P. Els caps de setmana solc realitzar compres en un centre comercial situat en una població fora del terme municipal de València, Podré acudir a aquest centre?

R. No. La limitació de mobilitat del Decret 2/2021 estableix el confinament perimetral de les ciutats de més de 50.000 habitants des de les 15.00 hores del divendres fins a les 06.00 hores del dilluns. Per tant, no podrà realitzar aquestes compres en els centres comercials situats fora de València. Haurà de realitzar-les en un centre comercial que es trobe en aquest terme municipal.

No obstant això, li recomanem que sempre que siga possible procure realitzar les seues compres fora de dies i hores en els quals es produeix major afluència de públic a les grans superfícies. I per què no? també en el petit i mitjà comerç de la zona on vostè viu.

P. La meua filla estudia en la Universitat de Castelló i viu durant la setmana en la citada ciutat. Els divendres a la vesprada acudisc per ella i ens traslladem al nostre domicili a València fins al diumenge que la torne a portar a Castelló, Podré continuar fent-ho mentre hagen classes?

R. Sí. El Decret 15/2020 del President de la Generalitat va establir una excepcions a les limitacions de mobilitat, entre altres:

  • Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.
  • Retorn al lloc de residència habitual o familiar.

La qüestió que vostè planteja es podria enquadrar en aquestes excepcions si bé cal tenir en compte que no faran ús del transport públic, amb el qual no hi hauria cap mena de problema, sinó que els trajectes es realitzaran amb el seu cotxe. En aquest cas el recomanable seria fer aquests trajectes fora de les hores amb limitació de mobilitat.

En cas de no ser possible o no es considere oportú fer ús del transport públic, li recomanem portar documentació que justifique aqueixos desplaçaments. Aqueixa documentació seria certificat de padró, justificant de matrícula i contracte de lloguer del pis on viu la seua filla.

P. Juntament amb tres companys d’universitat hem de fer un treball per a una assignatura. Els quatre tenim domicilis diferents, Podemos reunir-nos per a fer aquest treball?

R. En principi consulten amb el seu professor i seguisquen les instruccions que ell els done. El nou decret estableix excepció.

P. Sóc d’un poble de la província de Castelló i els dies 30 i 31 reparteixen l’oli en l’almàssera del poble, Puc desplaçar-me al poble per a arreplegar l’oli?

R. El que vostè planteja podria considerar-se una activitat laboral pel que, en principi, podria desplaçar-se. No obstant això, li recomanem que contacte amb les persones que gestionen l’almàssera i traslladen aqueix repartiment a dies entre setmana.

P. Tinc un taxi i a vegades hi ha clients que em demanen que els porte a un lloc fora de la Comunitat Valenciana, i més comunament a poblacions de l’àrea metropolitana, Puc dur a terme aqueixes carreres?

R. Sí. La justificació per a realitzar aquests trajectes l’han d’acreditar els usuaris si bé és recomanable que li faciliten una còpia d’aquest document que acredite l’eixida del taxi per a la volta del servei.