El precio de la luz bate récords y llegará a los 700 euros en la hora más cara

La guerra d’Ucraïna continua amb una invasió que ha descontrolat el preu de la llum. Aquest dimarts el cost mitjà de l’electricitat en el mercat majorista pujarà un 23,15%.

Segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE), la llum marcarà hui el seu registre més car de la història. El preu mitjà del “pool” serà de 544,98 euros el megavat/hora (MWh). A més, la xifra no es quedarà ací i arribarà als 700 euros en l’hora punta del dia.

El nou preu mitjà superarà en 102,4 euros l’últim màxim històric de la llum. Aquest es va aconseguir ahir dilluns arribant als 442,54 euros/MWh. A més, si es compara amb el cost de fa un any, el preu de la llum de hui és deu vegades superior. El 8 de març de 2021 es van pagar 54,43 euros/MWh, per la qual cosa ara el cost és un 901,25% major.

Quant als trams horaris, el preu màxim serà entre les 19.00 i les 20.00 hores. En aqueix interval de 60 minuts la llum costarà 700 euros/MWh, una xifra sense precedents. Per contra, l’hora més econòmica per a fer ús de l’electricitat ha sigut aquesta matinada. De 03.00 a 04.00 hores s’ha marcat el mínim del dia amb 424,88 euros/MWh.

EL COST DE LA LLUM, EL GAS I EL PETROLI AMENAÇA L’ECONOMIA

A més del preu de la llum, el cost del gas, el petroli i fins i tot el blat també han marcat rècords. Els experts en matèria econòmica ja adverteixen que d’allargar-se aquesta situació es viurà una nova recessió a Europa.

Aquest dilluns el barril de Brent va arribar als 139 dòlars, és a dir, al voltant de 130 euros, el preu més alt dels últims 14 anys. Aquesta pujada clau per al petroli va fer disparar la gasolina amb 1,7 euros el litre a Espanya.

En el cas del gas va succeir el mateix en aconseguir els 215 euros el megavat aquest dilluns. La xifra fins i tot va arribar als 345 euros en un pic de la jornada. A més, el blat va duplicar el seu cost respecte a 2021 i va aconseguir els 9 euros la tona.

La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ja ha advertit que “vénen temps difícils”. Segons va declarar aquest dilluns, la guerra d’Ucraïna provocarà un alentiment de l’economia espanyola. Va assenyalar que “cal fer-se a la idea del que ve” encara que va descartar que vaja a entrar-se en una recessió.

Per a Calviño una de les solucions seria desvincular els preus majoristes de la llum del cost del gas. No obstant això, aquesta mesura suposaria realitzar una intervenció en el mercat europeu. Des de la Comissió Europea ja han avançat que es reuniran aquest dimecres per a estudiar la possibilitat d’establir un sistema de fixació de preus.