grezzi

L’hemicicle municipal de l’Ajuntament de València acull avui el ple extraordinari per a tractar de manera exclusiva la presumpta estafa de 4 milions d’euros de l’EMT. Abans d’arrancar, la portaveu del Grup Popular, María José Catalá, ha anunciat que el PP demanarà que el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, siga destituït com a president de l’EMT i ha tendit la mà al grup socialista perquè això puga ser una realitat.

Per a això, el Partit Popular demanarà una convocatòria de la Junta General d’Accionistes de l’Empresa Municipal de Transport alhora que no descarta una moció de censura que també donaria suport a el portaveu de Ciutadans a València, Fernando Giner, qui ha assegurat que posa a la disposició del PSPV els 70.000 vots del seu partit.

El grup socialista ha rebutjat aquest suport i el portaveu ocasional del PSPV, Ramón Vilar, ha destacat que avui tant el PSPV com Compromís votaran conjuntament en el ple restant importància a la crisi del Govern del Rialto.

Maria José Catalá durant la seua intervenció en el ple extraordinari de l’EMT. EFE/ Ana Escobar

Estes declaracions contrasten amb les últimes paraules del vicealcalde Sergi Campillo qui ahir va declarar sentir-se “decebut” amb els seus socis del consistori en proposar aquests, amb el suport de l’oposició, que Grezzi s’absentara de les compareixences dels treballadors de l’EMT per a evitar que pogueren sentir-se coaccionats durant les seues intervencions.

Després de les discrepàncies entre els socis de l’Ajuntament de València, Campillo va considerar que els socialistes s’havien “alineat amb l’oposició” provocant “una crisi de govern sense precedents” i assegurant que això marcaria “un abans i un després” en l’hemicicle.

EL SUPORT DE RIBÓ A GIUSEPPE GREZZI

D’altra banda, l’alcalde Joan Ribó ha defensat al regidor de Mobilitat del qual ha ratllat com a realitzador de “una bona gestió” i ha declarat que el frau es deu a “una mala praxi” de “una persones vinculada” a l’EMT fent així una al·lusió directa a la treballadora acomiadada.

Ribó ha explicat que en el moment de detectar-se el frau, la gerència i presidència de l’Empresa Municipal de Transport li van comunicar tota la informació i esta s’ha anat ampliant conforme s’han recopilat més dades però ha assenyalat no poder comunicar-los per a evitar intercedir en la investigació policial i judicial.

L’alcalde de València a l’inici del ple extraordinari. EFE/ Ana Escobar

AIXÍ VA SER EL PROCÉS DEL FRAU SEGONS EL REGIDOR DE MOBILITAT

Durant el ple extraordinari, Grezzi ha descrit com va tenir lloc el frau detallant que va haver-hi una suplantació d’identitat del mateix regidor i d’un cap de Deloitte per part de defraudadors externs a l’empresa pública.

Segons el president de l’EMT, la companyia té uns procediments establits que no s’han complit perquè la cap d’administració acomiadada no tenia potestat per a “ordenar” els pagaments que es van realitzar i únicament era responsable de revisar factures, ordenar pagaments i preparar documents per a signar.

“Mai hem fet una operació xinesa, s’ha fet un frau contra l’empresa pública i hem actuat amb la major rapidesa i la màxima transparència”, ha assenyalat. En la versió defensada per Grezzi ha explicat que van ser els propis defraudadors els que van contactar amb la cap d’administració per una suposada opa de la Xina i va ser ella la que va proporcionar informació sobre models de pagament, DNIs i una altra documentació interna de l’EMT.

Després d’això, van tenir lloc un total de vuit transferència al Bank of la Xina d’Hong Kong sumant un import de frau de 4.040.000 euros. Grezzi ha defensat que cinc dies després de detectar-se es va informar l’oposició en un consell d’administració i que vuit jornades més tard ja s’havia procedit a la convocatòria de la comissió d’investigació.