Confirman el
Aplidin

Aconseguir una cura contra el costat més greu i letal del coronavirus, al marge de la vacuna, és el propòsit de la majoria de científics. Ara aquesta il·lusió podria ser una realitat. La revista científica Science ha confirmat que la plitidepsina és fins a 100 vegades més potent contra la COVID-19 que l’actual tractament administrat.

La plitidepsina és un antiviral comercialitzat sota el nom d’Apldin i fabricat pels laboratoris Pharmamar. Aquest es va idear per a ajudar a tractar el càncer sanguini encara que de moment només s’ha usat a Austràlia.

El viròleg espanyol Adolfo García-Sastre, codirector de l’Institut de Salut Global en el Centre Mount Sinai de Nova York, és un dels responsables de l’estudi. “De tots els inhibidors del SARS-CoV-2 que hem classificat en cultiu de teixits i en models animals des que iniciem els nostres estudis amb el SARS-CoV-2, plitidepsina ha sigut el més potent, la qual cosa subratlla el seu potencial com a teràpia per al tractament del COVID-19“, ha explicat.

Aquest fàrmac seria fins a 100 vegades més eficaç que el remdesivir, el primer antiviral contra el coronavirus aprovat malgrat no tenir una eficàcia contundent. Per això, els científics han advocat per que la plitidepsina es considere “seriosament” per a ampliar els assajos clínics existents sobre el tractament contra el coronavirus.

AIXÍ ACTUA L’ANTIVIRAL

Segons l’article, la plitidepsina es va provar en dos models de ratolins infectats amb coronavirus. L’assaig va servir per a comprovar que hi havia una reducció de la replicació viral. Aquesta reducció va ajudar a disminuir les càrregues virals en els pulmons un 99%. A més, també va servir per a combatre la inflamació que causa en les vies respiratòries.

El que aquest fàrmac aconsegueix és bloquejar la proteïna eEF1A, és a dir, la proteïna que el coronavirus utilitza per a reproduir-se dins de l’organisme infectant així a altres cèl·lules. Per tant, amb el bloqueig de l’eEF1A s’aconsegueix paralitzar la propagació del SARS-CoV-2 en el cos humà evitant que la malaltia vaja a més.