Els polítics valencians responen: Hi haurà avançament electoral?

El president del Govern, Pedro Sánchez, anunciarà la seua decisió final sobre la convocatòria de comicis divendres que ve després del Consell de Ministres

El Congrés dels Diputats ha tombat els Pressupostos Generals de l’Estat amb una suma de 191 vots a favor de retornar els comptes al Govern. Al Partit Popular, Ciudadanos, Foro Asturias i Coalición Canaria s’han unit els independentistes catalans PDeCAT (Partit Demòcrata Catalá) y ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), una unió que ha deixat els 158 vots del PSOE, Units Podemos, PNB i Compromís amb una minoria insuficient per a traure avant els PGE 2019.

Les reaccions del panorama polític valencià no han tardat a arribar i és que esta situació possibilita la convocatòria d’unes eleccions generals que podrien arribar abans que les europees, autonòmiques i municipals previstes per al pròxim 26 de maig. Serà el pròxim divendres després del Consell de Ministres, quan el president del Govern, Pedro Sánchez, anuncie la seua decisió final sobre les eleccions.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que Sánchez “prendrà la decisió que considere més adequada”. “Volem que els ciutadans de la Comunitat decidisquen amb total llibertat si volen tornar al passat que representa el PP, el de la corrupció, el balafiament i la mala gestió, o continuar aprofundint un canvi que ha sigut positiu”, ha declarat.

Per part del portaveu del PSPV-PSOE en Les Corts Valencianes, Manolo Mata, s’ha parlat a més d’un possible avançament electoral autonòmic en la Comunitat en afirmar que existeixen “elements” que podrien propiciar-ho encara que ha assenyalat que “és una decisió del president” i del Govern del Botànic.

Mata ha explicat que el final de la legislatura de la Comunitat Valenciana depenia “dels increments pressupostaris” de l’Executiu de Sánchez i “si es tracta de reforçar les polítiques del Botànic caldrà reforçar-les a Espanya”.

Bonig: “Com més prompte acabe esta agonia millor”

La presidenta del PPCV i portaveu del Partit Popular en Les Corts, Isabel Bonig, ha demandat l’avançament electoral per partida doble en declarar que “com més prompte s’acabe esta agonia molt millor, tant a nivell nacional com en la Comunitat”.

Bonig ha explicat que seran Puig i la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, els qui “decidiran” pel que ha assegurat que des de la bancada popular no tenen més que dir i ja estan “absolutament preparats”.

Ciutadans està “fort” i “preparat”

Des de la formació taronja, la portaveu de Ciutadans en Les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha realitzat unes declaracions en la mateixa línia que Isabel Bonig en assegurar que el partit està “preparat” i amb un equip “fort”.

Sánchez ha recordat que des de Ciutadans es porta sol·licitant un avançament electoral autonòmic des d’el mes de setembre passat i que en el cas de convocar-se posaran “en marxa la maquinària” per a celebrar les seues Primàries.

Podemos i Compromís cerquen esgotar la legislatura

Tant Antonio Estañ, portaveu de Podem en Les Corts, com Fran Ferri, portaveu de Compromís, han advocat per no avançar eleccions. Estañ ha declarat que una crida a les urnes ha de “estar motivat per ser el millor per als valencians” i no per una qüestió “partidista” de manera que manté la seua postura de “estirar la legislatura fins al final”.

Ferri, per la seua part, considera que el no comptar amb l’aprovació dels PGE no és raó “suficient” per a avançar eleccions en la Comunitat i que continuaran “treballant” des de la seua formació per a “millorar la vida dels valencians fins a l’últim moment”.

¿Cuánto nos cuestan a los españoles celebrar elecciones?

Toni Cantó: “Con el carnet de Compromís en la boca es muy fácil encontrar trabajo”