Todo lo que podrás hacer si vas a la playa en Fase 2
Paseantes y deportistas en la playa de Valencia. /FOTO: EFE

Nou de cada 10 persones es desinfecta o es llava les mans amb regularitat. A més, el 85% usa màscares el màxim temps possible encara que això suposa que hi ha un 15% de la població que segueix sense fer un ús responsable d’aquestes.

Així ho reflecteix la catorzena onada de l’enquesta elaborada pel grup de treball Data Science for COVID-19. Aquest està dirigit per la comissionada de la Presidència per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver.

“La ciutadania ja va ser un exemple de responsabilitat en els moments més durs de la pandèmia. Va haver-hi un elevat seguiment de les mesures de confinament. Ara torna a demostrar un alt compromís en el compliment de les mesures de prevenció”, ha indicat la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer.

“En tot cas, no podem baixar la guàrdia”, ha afegit Berenguer. “Cal recordar que el virus segueix entre nosaltres. Per a mantenir-ho baix control és fonamental la implicació de tots. Cal ser constants i seguir les indicacions d’higiene de mans, distància interpersonal, usar màscares, així com mantenir els espais ventilats“.

LES ACTIVITATS MÉS SEGURES I MÉS PERILLOSES DURANT LA PANDÈMIA SEGONS ELS ENQUESTATS

L’enquesta també mostra el seguiment d’altres comportaments socials àmpliament estesos dirigits a prevenir contagis al marge de les màscares. D’aquesta forma, el 83% de la població evita les situacions que puguen portar a una trobada amb un elevat nombre de persones.

A més, el 75% no saluda donant la mà, bes o abraçades a persones amb les quals no conviu. També el 75% dels consultats manifesta que manté un distanciament físic interpersonal de, almenys, 1,5 metres. D’altra banda, un 68% assenyala que limita el nombre de persones amb les quals té contacte pròxim.

Les respostes mostren un elevat ús del transport individual. El 71% usa el cotxe propi, mentres que el 55% es desplaça habitualment a peu i el 20% en transport públic. Quasi el 8% ha recorregut a la bicicleta o el patinet i a penes el 4,6% ha triat el taxi o vehicles de lloguer amb conductor (VTC). A més, un 1,3% diu que no s’ha desplaçat fora de la llar.

Respecte a les activitats que ofereixen més seguretat, el 79% entén que l’esport individual presenta baix risc. També un elevat percentatge considera segur anar a comprar a xicotets comerços mantenint la distància de seguretat (72%). En l’extrem oposat, com menys segures, es consideren activitats com assistir a oficis religiosos (15,8%) i viatjar amb avió (8,9%).

MÉS DE 200.000 PARTICIPANTS

El qüestionari compta amb més de 241.000 respostes acumulades. Aquest ha sigut dissenyat pel grup de treball liderat per Nuria Oliver. En ell formen part experts de la Universitat Jaume I, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Miguel Hernández, Universitat d’Alacant, CEU Cardenal Herrera i Fisabio. La catorzena ronda sobre el COVID-19 es va realitzar entre el 26 de juny i el 2 de juliol. En ella es van obtenir 3.178 respostes de tota Espanya.