És 19 de març, dia del pare, però també a València se celebra la festivitat del dia de Sant Josep, patró dels fusters.

Les festes falleres, també són conegudes com festes josefines o festes de «Sant Josep», ja que se celebren en honor de Sant Josep, patró dels fusters, que era un gremi molt estès a la ciutat quan van començar a celebrar-se a la fi del segle XIX, i que es conserva fins a l’actualitat, donada la importància de la indústria del moble a la regió.

La història de les falles està molt vinculada al sant, i a continuació et comptem per què.

L’origen de la festa fallera es remunta a l’antiga tradició dels fusters de la ciutat, que en vespres de la festa del seu patró Sant Josep, cremaven enfront dels seus tallers, als carrers i places públiques, els trastos vells i inservibles juntament amb els «estais» (pals de fusta que els il·luminaven mentre treballaven durant l’hivern). Històricament el dia de la cremà va començar a celebrar-se el dia 19 de març, festivitat de Sant Josep.

Però com va passar Sant Josep a ser patró dels artesans?

Segons l’Evangeli de Mateu, Sant Josep era d’ofici artesà el que ja en els primers segles del cristianisme es va concretar en fuster, professió que hauria ensenyat al seu fill, de qui igualment s’indica que era «artesà».

A València, històricament el patró dels fusters era Sant Lluc, però des de l’any 1497, per petició del ‘Gremi de fusters’ es va canviar el patronatge, que va passar a ser Sant Josep i va instituir en el seu honor la «cremà» de les seues fogueres el dia de la festa.

Una festa popular que se celebrava sense cap motiu religiós, fins que l’arquebisbe de València Sant Joan de Ribera l’any 1609 constituïra la «missa de San José» amb ritu propi, incloent-la en el missal suplementari de la diòcesi de València al costat de les dels seus grans patrons, Sant Vicent Màrtir, Sant Vicent Ferrer i Ángel Custodi; declarant-se desde eixe moment obligatòria l’assistència el dia de celebració de la seua festivitat.

El gremi de ‘fusters’ primer i més tard, Junta Central Fallera ,van començar a realitzar una missa en honor al Patró, que va acabar estenent-se a totes les comissions falleres; i que actualment també inclou una ofrena de les Falleres Majors de València a l’escultura del patró situada en el Pont amb el mateix nom.

Saps d’on vénen les Falles?Per què es diuen així?