Puig

Després de la reunió mantinguda per la permanent de l’executiva Federal del PSOE i la del PSPV, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez i el secretari general del PSPV, Ximo Puig, s’han compromès amb l’eliminació del deute generat per la infrafinanciación.

El president de la Generalitat ha agraït a la direcció federal del partit “la sensibilitat” del problema valencià i el líder del PSOE ha reivindicat que “d’una vegada per sempre es resolguen els deutes històrics que té l’Estat amb alguns territoris, especialment amb la Comunitat Valenciana”. Sánchez també ha posat en valor la manifestació del passat dissabte a València en la que el poble valencià va eixir al carrer per a denunciar la discriminació que patixen els valencians i valencianes.

La reunió bilateral ha aprovat una resolució que contempla aspectes centrals del finançament autonòmic i local. En ella, els socialistes defensen que “la suficiència financera ha de passar a ser una de les característiques centrals del nou model de finançament per a totes i cadascuna de les comunitats autònomes, incloent la resolució dels problemes de dèficit excessiu acumulat, ocasionat moltes vegades per la injusta infrafinanciación”.

Reforma del model de finançament

Respecte a l’actual model de finançament, Pedro Sánchez ha assenyalat que es tracta d’un “model esgotat” que precisa d’un replantejament urgent per a atendre les reivindicacions d’autonomies que s’han vist perjudicades per la negativa del PP a actualitzar-ho. En este sentit, ha recordat que tant la Conferència de Presidents com el Consell de Política Fiscal i Financera, els diferents grups d’experts i fins i tot el Govern han reconegut la urgència d’actualitzar el sistema i per açò ha lamentat que a dia d’avui ni Rajoy ni el PP no hagen presentat el seu model.

En esta línia ha reiterat que el PSOE està disposat a tendir la mà al Govern perquè el nou model estiga en marxa, tal com es va comprometre, abans de 2018. Pedro Sánchez ha incidisc en el compromís del PSOE per a garantir la igualtat en serveis públics fonamentals, garantir la cohesió social i la suficiència financera de les comunitats, ja que com ha assenyalat “les autonomies no poden estar subjectes a retallades permanents per part del Govern ja que són elles les que sustenten l’Estat de Benestar”.

“El nostre repte és dissenyar un model que garantisca l’accés universal de cada ciutadà a uns serveis públics de qualitat amb independència del territori en el qual visca” ha afirmat Pedro Sánchez, al mateix temps que el líder del PSPV, Ximo Puig ha recordat que “el debat del nou model no pot ser ni entre les comunitats autònomes ni entre partits sinó que ha de ser el Govern el que garantisca l’accés en igualtat de condicions als serveis bàsics de totes les autonomies sense que existisca discriminació”.

D’esta forma, Ximo Puig ha agraït la sensibilitat de l’executiva Federal i del secretari general Pedro Sánchez amb les problemàtiques dels valencians i amb la millora del finançament “una qüestió clau per a la Comunitat”.