El pase de toda la Comunitat Valenciana a la Fase 1 continúa en duda
Personas mayores caminando por Valencia - Rober Solsona - Europa Press

La Comunitat Valenciana vol passar de fase però l’avanç encara no és clar. Des de la Generalitat cerquen evitar una repetició del malestar generat la setmana passada en conèixer-se que només 10 dels 24 departaments de salut ascendirien a la fase 1 de la desescalada.

Avui la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha afirmat que des del Consell no faran “cap especulació” ni generar “cap expectativa”. Durant la compareixença per a anunciar les noves dades sobre l’avanç de la pandèmia, Barceló ha evitat donar a conèixer quan sol·licitaran des de la Generalitat el canvi de fase.

Segons va assenyalar ahir el cap del Consell, Ximo Puig, la Comunitat no farà un pas al capdavant fins a saber els paràmetres que demana el Govern. Al llarg del dimecres podria aclarir-se aquesta qüestió ja que Puig es reunirà demà amb la mateixa consellera.

SANITAT SOL·LICITA CONÈIXER ELS CRITERIS PER A PASSAR A CADA FASE

A més de la reunió del dimecres, Barceló ja ha mantingut una primera videoconferència amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Segons la consellera, va ser “positiva i aclaridora” i van descendir “a la realitat de la Comunitat Valenciana”. “Els informes sempre són freds i cal entendre el sistema que tenim ací”, ha remarcat. “Nosaltres estem preparats per a passar a la següent fase però no entraré en especulacions ni a generar expectatives”.

“Traslladem que no coneixíem els criteris establits pel Ministeri i pels quals podíem ser mesurats”, ha avançat. “Vaig sol·licitar que cada vegada que anem a passar de fase puguem conèixer quins són els criteris que utilitza el ministeri per a passar d’una fase a una altra“.

LA MOBILITAT, EL MOTIU QUE FRENA LA DESESCALADA

Durant la compareixença, la consellera ha sigut preguntada per el motiu que ha impedit a 14 departaments l’avanç a la fase 1. Segons Barceló, es deu a una qüestió de mobilitat valorada des de Madrid que desconeixien.

“La mobilitat és una incidència que cal tenir en compte”, ha assenyalat. “Per les nostres característiques, per la nostra economia i pel nostre turisme tenim molta mobilitat en localitats amb alta densitat de població“.

No obstant això, ha destacat que la Comunitat està capacitada per a fer front a això. “Si el que el preocupa és la mobilitat, tenim un sistema molt robust i eficaç. Aquest permet davant un xicotet brot posar de seguida tots els curtcircuits”.

A més, Barceló ha avançat que la Generalitat demanarà al Ministeri la mobilitat interprovincial. Això ja s’ha aprovat en autonomies com el País Basc i permetria desplaçaments entre municipis com Oliva o Dénia.