La ONU afirma que el coronavirus es la crisis global

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha declarat hui que el món travessa la crisi “més difícil” des que va tenir lloc la Segona Guerra Mundial. Així s’ha pronunciat Guterres durant una roda de premsa virtual de la Organització de les Nacions Unides.

“D’una banda, és una malaltia que representa una amenaça per a tots en el món. I per un altre, té un impacte econòmic que portarà una recessió sense paral·lels probablement en el passat recent”, ha explicat.

“La combinació dels dos fets i el risc que contribuïsca a una major inestabilitat, a un major descontent i a un major conflicte són coses que ens fan creure que aquesta és la crisi més difícil a la qual ens hem enfrontat des de la Segona Guerra Mundial“, ha afirmat Guterres.

El secretari general de Nacions Unides, António Guterres. FOTO: Jean Marc Ferre/UN Geneva/dpa

MÉS SOLIDARITAT I MENYS JOCS POLÍTICS

Aquest ha assenyalat que la crisi del coronavirus requereix d’una resposta “més forta i eficaç”. A més, considera que només es podrà vèncer amb “solidaritat” i “unió”. Per a això també ha demanat oblidar “els jocs polítics” i comprendre “que és la humanitat la que està en joc”.

Aquesta crisi humana demanda una acció política decisiva, inclusiva i innovadora per part de les economies més fortes del món”, ha reclamat Guterres. El responsable de l’ONU també ha demandat el “màxim suport financer i tècnic per a les persones i els països més vulnerables”.

PORTA OBERTA Al RETORN DEL CORONAVIRUS

Guterres no ha dubtat a més a demanar una resposta “coordinada”. Això inclou augmentar la capacitat sanitària per a realitzar proves, vigilància, quarentena i tractament”. Tot això “alhora que manté als treballadors segurs, combinat amb mesures per a restringir el moviment i el contacte”.

El secretari general de l’ONU ha recordat que la malaltia “es propaga com un incendi forestal en el sud amb milions de morts”. A més, ha incidit en la possibilitat que “la malaltia reaparega on es va suprimir anteriorment”.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ja avançava a principis d’aquesta setmana de l’existència d’aquesta possibilitat. Segons Robles, el Covid-19 podria tornar a Espanya la pròxima tardor.