Ona calor

Hui dimecres s’inicia d’una ona de calor que deixarà temperatures altes en concret, a l’interior de la península i que pujaran de manera més notable en el nord i oest. Fins al pròxim 6 d’agost, preveuen els experts meteoròlegs d’Aemet que durant les hores de llum s’aconseguisquen fins als 40º de màxima i 20º de mínima, durant la nit en quasi tot el territori nacional. A València s’esperen temperatures màximes de fins a 30 º i 21º de mínima. 

El temps serà sec i estable, amb cels buidats en tot el país. A la Comunitat Valenciana hauran temperatures sense canvis: un cel buidat, amb alguns núvols baixos en el litoral durant la matinada i primeres hores del matí. El vent serà variable fluix, amb intervals de moderat a la vesprada.

Les temperatures durant el dia aniran pujant en la meitat oest, nord i centre peninsular, localment notable en l’extrem oest, i sense canvis en la resta.

I per a poder sobre portar aquests dies d’incessant calor es pot consultar en la web del Ministeri de Sanitat, des de l’1 de juny fins al 15 de setembre el Pla Nacional d’Accions Preventives contra els Efectes de l’Excés de Temperatures sobre la Salut.

Els consells que dicten els experts per a aquest tipus de casos és:

  1. Evitar eixir de casa a les hores en les quals més es concentra el sol, entre les 12 i les 18 hores.
  2. Beure molta aigua, sucs lleugerament freds, sense esperar a tenir sigueu. No abusar de begudes amb cafeïna, alcohol o grans quantitats de sucre.
  3. Evitar menjars copiosos, és preferible menjar fruites i verdures.
  4. Parar esment especial a bebès i xiquets xicotets, majors o persones amb malalties ja que poden agreujar-se amb la calor i la deshidratació.
  5. Romandre en espais condicionats o ventilats.
  6. Portar roba lleugera, folgada, i que deixe transpirar.
  7. Si s’està a casa, baixar les persianes i tancar les finestres durant el dia.
  8. Mai deixar a una persona a l’interior d’un vehicle estacionat i tancat (especialment xiquets, ancians o malalts crònics).
  9. Reduir l’activitat física (entre les 12 i les 17 hores) , no s’han de fer llargs passejos o eixir a córrer.
  10. Descansar amb freqüència en l’ombra.